Jesen je pravo vreme za hemijski piling

Sve što treba da znate o ovom pilingu pre prvog tretmana.

Tokom leta, sunce u kojem ste toliko uživali ostavilo je vašu kožu lišenu dovoljne količine kolagena i oslabljenu elastinom. A kako biste eliminisali štetne uticaje spoljne sredine i u hladniji period godine zakoračili sa zdravom kožom lica, neophodno je posvetiti joj pažnju i dovesti u zdravo stanje. Jesen je najbolje vreme za brojne kozmetičke, dermatološke procedure, a hemijski piling se izdvaja kao tretman broj jedan koji treba uraditi. Na taj način ćete ukloniti sve mrtve ćelije i druge anomalije nastale usled sunčevih zraka, poput diskoloracije, fleka, bubuljica.

Piling kože će vam omogućiti da imate blistavu i zdravu kožu, te nećete morati svakog jutra da posežete za puderom. Kao što samo ime govori, hemijski piling je tretman zasnovan na hemikalijama koje uzrokuju da se gornji slojevi kože ljušte, na kraju otkrivajući glatkiji sloj ispod. Uglavnom se praktikuje na licu, vratu ili rukama, a mogu se tretirati različiti problemi, uključujući: fine linije,  bore, hiperpigmentaciju, neujednačen ten, crvenilo ili promenu boje, ožiljke, melazmu.

Postoje tri glavne vrste hemijskog pilinga, od kojih svaki uključuje različit nivo penetracije:

Površinski ili lagani piling ‒ Najmanje je prodoran, koriste se blaže kiseline, kao što su alfa hidroksi kiseline. Nežno uklanja gornji sloj kože i potreban je svima. Lagani piling je odličan za eliminisanje finih linija i blagih bora, proširenih pora, akni, blage hiperpigmentacije ili manjih problema sa teksturom kože. Posle tretmana vaša koža će verovatno doživeti ljuspanje i iritaciju do nedelju dana. Može se pojaviti crvenilo ili promena boje tena, ali sve to je prolazno.

Srednji piling ‒ Za razliku od površinskog,  malo dublje prodire u kožu. Obično se koriste trihlorosirćetna kiselina slabijeg intenziteta. Piling srednje jačine može pomoći da se umanji izgled ožiljaka, ispravi umerena hiperpigmentacija i znaci oštećenja od sunca. Ukoliko imate masnu kožu sklonu aknama, onda je ovo prava stvar za vas. Veoma je efikasan postupak, ali budite spremni i na neprijatne senzacije. U periodu oporavka ljuštenje kože i crvenilo mogu trajati i do deset dana, ali kada budete videli rezultate nećete zažaliti. Reakcija posle tretmana: Koža može izgledati otečeno, crvenkasto ili promenjeno. Posle sedam do četrnaest dana, ljuspanje, mrlje, neujednačen ten i drugi znaci iritacije postepeno će nestati i u fokusu će biti novi sloj kože. Važno je biti strpljiv, jer rezultati ne dolaze preko noći. Kada se otok smanji, promena boje tena kod nekoga može ostati i nekoliko meseci.

Duboki piling – Najefikasniji i najjači, prodire u kožu na dubljem nivou. Kiseline koje se koriste ne razlikuju se u odnosu na one za lagani i srednji piling, samo je ovde njihova koncentracija jača. Može uključivati fenol ili trihlorosirćetnu kiselinu veće snage. Duboki piling pomaže u ublažavanju dubljih bora, ožiljaka i problema sa teksturom. Deluje dobro kod dubokih bora, opuštenosti kože, vidljivih ožiljaka i drugih jasnih znakova starenja kože. Nakon tretmana, vaša koža će početi da se obnavlja tri do četiri dana nakon tretmana, ali ceo proces traje oko dve do tri nedelje, nakon čega ćete početi da vidite rezultate. Promena boje tena kod nekih može trajati i više meseci. Ovaj kozmetički postupka obavezno radite u proverenom salonu, gde ćete se prepustiti iskusnim stručnjacima.

EFEKTI i učestalost

Rezultati površinskog i srednjeg pilinga mogu varirati u zavisnosti od tipa kože, rutine nege i vrste korišćene kiseline. Lagani i srednji piling zahtevaju ponovljene tretmane da bi se održali rezultati. Srednji piling može se raditi svakih šest do dvanaest nedelja, dok površinski svake dve do pet nedelja. Pošto duboki piling prodire duboko u dermis, rezultati mogu trajati i deset godina i obično ne zahteva naknadne tretmane.

Rezultati koje možete očekivati su osveženo lice i podmlađena koža, koja je hidrirana, jedra i elastična, bore su zaglađene, hiperpigmentacije i akne su uklonjene, a ten prosvetljen.

Učestalost tretmana zavisi od vrste pilinga. Površinski piling se može izvoditi čak i leti, ali je nakon procedure neophodno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom. Hemijski piling srednjeg intenziteta izvodi isključivo u periodu jeseni i zime, budući da obnovljena koža postaje posebno osetljiva na sunčevu svetlost.

Ukoliko razmišljate o hemijskom pilingu, naročito ukoliko to prvi put činite, posavetujte se sa dermatolog koji će vam preporučiti šta je najbolje za vaš tip kože. Posle tretmana, dok vaša koža zaceljuje, obavezno sledite sva uputstva za negu koju vam dermatolog da, kao što je vlaženje kože i nanošenje kreme za sunčanje.

Kada je vreme za hemijski piling
Većina pacijenata kojima je potreban hemijski piling su žene nakon tridesete. Njihova koža je još uvek mlada, ali su već nastupile određene promene, kao što su prve bore, hiperpigmentacije, tonus kože je smanjen, ten se pogoršao. Naravno, ne morate da čekate prve znakove starenja da se odlučite za hemijski piling. Možete početi sa procedurama i ranije, posebno ako imate ožiljke od akni, fleke ili hiperpigmentacije koje su se pojavile nakon trudnoće i laktacije.

Tekst; Snežana Milošević

Foto: Pexels

Najnovije