Kada treba početi sa anti-age kremama?

Nekoliko decenija kasnije na koži lica može se pojaviti negativna volumetrija

Starenje je potpuno prirodan proces i na način na koji naša koža stari posebno može uticati niz faktora uključujući vašu genetiku, životnu sredinu, način života i način na koji negujete i štitite svoju kožu. Iako ne postoji način da sprečite prirodno starenje vašeg tela i kože, nega kože protiv starenja može biti fantastičan način za upravljanje vidljivim znacima starenja, kao što su fine linije, bore, suva koža, tamne fleke i pigmentacije na licu.

Prema rečima dermatologa, od 30. godine pa nadalje, počinju prvi znaci starenja kože usled pojave smanjenja kolagena i elastina i smanjenog lučenja manoće i promene nivoa hidratacije kože. S tim, možemo uočiti prve fine bore oko očiju i pojavu fleka. Zbog toga moramo koristiti hidratantne kreme sa antioksidansima i stimulatore proizvodnje kolagena. Ako osoba ima fleke, upotreba sredstava za depigmentaciju i obnavljanja ćelija je dobrodošla, naravno, po preporuci dermatologa.

Nekoliko decenija kasnije na koži lica može se pojaviti negativna volumetrija, odnosno praznine, udubljenja i formiranje linija i bora koje su sve dublje, uglavnom zbog prirodnog starenja i kumulativnih agresija (od izlaganja suncu i zagađenja). U ovom slučaju, rutina nege kože zahteva pažnju na hidrataciju, upotrebu antioksidanata, fotoprotektora i moćnih supstanci kao što su peptidi i faktori rasta za popravku, oporavak i stimulaciju kolagena u koži. Kako su bore već dublje, intenzitet i koncentracija sredstava su veći.

Koje je pravo doba za početak upotrebe proizvoda protiv starenja?

Većina ljudi bi trebalo da počne da koristi proizvode protiv starenja do ranih 30-ih godina. Imate još nekoliko godina pre nego što počnete da vidite vidljive znake starenja. Ako počnete da koristite efikasne proizvode pre nego što se ti znaci pojave , imate šansu da odložite starenje za neko vreme.

Koji proizvod protiv starenja se preporučuje?

Postoje različiti proizvodi koji su danas dostupni na tržištu i uvek se može izabrati nešto što odgovara vašem tipu kože. Međutim, svi oblici retinola su odlični. Danas ćete naći mnogo krema kao i seruma koji imaju retinol kao primarni sastojak. Može biti od velike pomoći kada želite da dobijete glatku, jedru kožu.

Šta se dešava kada vaša koža počne da stari?

Kako vaša koža sazreva, u početku ćete početi da primećujete suptilne promene uključujući tamne krugove ispod očiju, fine linije oko delikatnog područja oko očiju i nedostatak sjaja kože.

Šta može doprineti prevremenom starenju kože?

Vaš način života može da igra veliki faktor u prevremenom starenju kože. Izlaganje suncu je jedan od najuticajnijih faktora kada je u pitanju prerano ostarela koža. Zaštitite svoju kožu od sunčevih zraka, tako što ćete svakodnevno koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom, najmanje SPF 30.

Foto: Unsplash

Tekst: S.M.

Najnovije