Harper's Bazaar Srbija

Kako kokosovo ulje deluje u kozmetici

Čudesni sastojak!

Kao kozmetički sastojak, kokosovo ulje se koristi od davnina: kažu da je to bila jedna od beauty tajni egipatske kraljice Kleopatre. Tokom vekova, ulje je zadržalo svoju popularnost i često se koristi u hidratantnoj, negujućoj i anti-age kozmetici za lice i telo, kao i u nezi kose.

Kokosovo ulje je potpuno prirodan proizvod koji se dobija presovanjem sveže pulpe kokosa. Ulje je neobično bogato biljnim kiselinama – laurinskom, oleinskom, mirističnom, palmitinskom, kaprinskom i nizom drugih korisnih kiselina. Sadrži i vitamine A, E, B1, B2, B3, K i C, gvožđe, kalcijum, fosfor i druge makro- i mikroelemente.

Bogat sastav kokosovog ulja omogućava mu da intenzivno vlaži i neguje kožu, bori se protiv suvoće, perutanja i iritacije, a obilje biljnih kiselina pruža prirodni efekat liftinga. Jedan od glavnih svojstava kokosovog ulja je sposobnost podsticanja metaboličkih procesa, pokrećući regeneraciju ćelija kože. Kokosovo ulje se često nalazi u  kozmetici za kožu oko očiju – nežno je i ne iritira kožu. Ljudi sa masnom kožom treba da budu vrlo oprezni sa kozmetikom sa kokosovim uljem u sastavu – ulje ima komedogeni efekat i može izazvati nove upale.

U nezi kože, kokosovo ulje deluje jednako dobro: savršeno neguje, vlaži, a kada se nanese na vlažnu kožu stvoriće tanak film i inhibirati vlagu unutra, efikasno štiteći kožu od suvoće i perutanja. Stručnjaci posebno preporučuju kreme sa kokosovim uljem za  laktove i stopala: ulje intenzivno neguje i savršeno omekšava čak i vrlo suvu kožu.

Kokosovo ulje možete koristiti i u nezi kose: savršeno neguje, daje sjaj i svilenkastost, olakšava proces raščešljavanja i formira zaštitni film na površini kose, koji je štiti od različitih mehaničkih i termičkih oštećenja.

Najnovije