Harper's Bazaar Srbija

Koje temperature treba da bude voda pod tušem?

@ROSIEHW

Posle dugog dana, bogatog događajima, teško je zamisliti nešto utešnije od vrućeg tuša, koji će vam pomoći da se opustite i oslobodite od nagomilanog umora.

Međutim, ekstremne temperature mogu više štetiti nego koristiti koži.

Vruća para otvoriće pore – svakako dobra je za čišćenje, ali voda na visokoj temperaturi može izazvati značajne probleme zbog svog uticaja na spoljni sloj kože. Epiderm je ispunjen lojnim žlezdama, koje su odgovorne ne samo za hidrataciju tela, već i za zaštitu od spoljnih iritansa.

Toplota vruće vode u kombinaciji sa sapunom pomaže omekšavanju kože, postepeno uklanjajući njene prirodne masne zaštitne barijere. Kao rezultat, koža može postati suva i nadražena. Predugo tuširanje vrućom vodom u velikoj meri će uticati na zdravlje vaše kože.

@ROSIEHW

Međutim, koja temperatura je nepoželjna?

U stvari, sve je jednostavno. Prema mnogim lekarima, ako koža pocrveni, to znači da je temperatura vode previsoka. Istovremeno, topla voda ostaje optimalna, dok hladna voda može povećati mentalnu aktivnost i pomoći u buđenju ujutro. Pored toga, hladan tuš biće bolji za kosu, kožu i opštu hidrataciju.

Ako je voda hladna, krv će teći efikasnije, zasićujući telo hranjivim sastojcima i kiseonikom. Kada se ćelije neguju i oksigenišu, koža će izgledati blistavije.

Koliko dugo se možete tuširati?

Na izgled kože ne utiče samo temperatura vode, već i vreme provedeno pod tušem. Predugo tuširanje može ozbiljno isušiti kožu, iako deluje opuštajuće i osvežavajuće. Optimalno se smatra ne više od 10 minuta pod tušem, u ovom slučaju telo neće izgubiti puno vlage.

Ako više volite da se duže kupate u toploj vodi, onda je važno voditi računa o zaštiti. Nanesite ulje ili losion na vlažnu kožu kako biste zadržali vlagu i sprečili neželjenu suvoću. 

Najnovije