Harper's Bazaar Srbija

Pampering yourself: Šta je pravo značenje ovog trenda i zašto to nije luksuz već potreba

Poslednja godina predstavila je mnoge poteškoće i uspone i padove za sve nas. Međutim, to nas je i ojačalo. Naučilo nas je da se brinemo o sebi. Da posvetimo vreme sebi. Nažalost, neretko nam se dešava da se „izgubimo“ u svakodnevnom životu, usled čega zapostavljamo sebe, ali – sada – naučili smo da cenimo kratke pauze tokom dana, gde imamo priliku da napunimo baterije i opustimo se, bežeći malo od stvarnosti.

Ukoliko posvećujete vreme sebi, to ni u kom slučaju ne znači da se ponašate sebično. Svaka žena zaslužuje dodatni odmor i negu tokom nedelje.

Self-care: značenje

Mnoge žene misle da pravilni self-care uključuje niz skupih proizvoda koji obećavaju čuda. Međutim, istina je daleko od toga. Pravo je vreme da u potpunosti shvatimo da je važno, i za naše fizičko i mentalno zdravlje, da nađemo nekoliko minuta tokom dana, da se pobrinemo same za sebe.

Briga o sebi znači da prvo utvrdimo šta nam treba, naše stvarne potrebe. Mnoge žene to otkrivaju vrlo teško. Vaše telo vam šalje određene poruke kada mu ne ponudite ono što mu treba. Morate ih saslušati i posvetiti tome vreme koje vam treba. Pronašavši nekoliko minuta opuštanja, osetićete radost i blagostanje i moći ćete da uživate u ostatku dana sa svojim voljenima. Nije lako, ali važno je probati već danas.

Mini koraci

Kao i sve stvari u životu, ni u ovom slučaju se ništa ne može drastično promeniti preko noći. Počnite tako što ćete potražiti aktivnost koja će vam pružiti mir i pomoći vam da na neko vreme pobegnete, kako biste eliminisali dodatni stres. Sve što treba da uradite je da pronađete nekoliko minuta tokom dana i odvojite vreme samo za sebe, praveći kratku pauzu. To je proces koji u početku zahteva vreme jer ćete morati da shvatite koje su vaše stvarne potrebe, ali uskoro ćete primetiti korisne rezultate.

Ideje za početnike

Šetnja u prirodi

Pronađite nekoliko minuta tokom dana, idealno ujutro pre nego što obaveze počnu i šetajte prirodom. Udahnite duboko i opustite se, uživajući u svežem vazduhu. Ako za to nemate mogućnosti, dovoljna je samo šetnja baštom ili kroz vaše susedstvo. Postoji rešenje za sve, gde god da se nalazite.

Dobar san

Naročito ako se osećate umorno, pokušajte da idete ranije u krevet. Ostavite mobilni telefon i duboko se odmorite. Ne zaboravite, na kraju krajeva, da je važno spavati oko 7-8 sati noću. Uživanje u kvalitetnom snu povećava šanse za aktivan život pun blagostanja, dok to blagotvorno deluje i na naše mentalno zdravlje i na naš izgled.

Čitajte knjige

Uključite knjige u svoj život. U moderno doba provodimo značajno vreme dana ispred ekrana, bilo da se radi o našem mobilnom telefonu, laptopu ili tabletu. Sve to malo ostavite po strani i odaberite dobru knjigu za čitanje, praveći pauzu od svega ostalog. To će vam razbistriti misli i odmah ćete se opustiti.

Joga

Još jedan dobar izbor je joga. Trenutno na internetu postoje stotine online časova i sve što treba da uradite je da odaberete onaj koji vam odgovara. Dovoljno je samo nekoliko minuta! Joga nudi opuštanje i brzo ćete videti spektakularne rezultate.

Meditacija

Ubacite meditaciju u svoj život. U početku vam treba malo strpljenja, dok ne pronađete sopstvene ritmove i ne preduzmete prve korake. Međutim, postepeno ćete primetiti da će sve postati lakše. Kao i u slučaju joge, sada postoji mnogo aplikacija koje će vam pomoći da započnete.

Kućni spa

Ne morate da posetite luksuzni spa centar da biste uživali u vrhunskom iskustvu opuštanja. Stvorite sopstveni spa centar kod kuće i brinite o sebi. Nanesite sopstvene „uradi sam“ maske na lice i telo, napunite kadu i uživajte u čaši ledenog vina u svom kupatilu. Jednostavno, ali zaista čudesno!

foto:Unsplush

Najnovije