Problematična koža, problem mladih!

“Dobar dan doktore, ja sam u problematičnim godinama sa problematičnom kožom i problematičnom sopstvenom percepcijom!”

Dobro, nije ovo najčešća rečenica u mojoj ordinaciji ali odgovara za početak teksta jer se lako da zaključiti da se odnosi na populaciju adolescenata tj. tinejdžera. Potpuno jasno je da upravo tinejdžeri jako drže do sopstvenog izgleda i još jasnije je da upravo IZGLED može biti izvor njihove sigurnosti, ali i nesigurnosti! 

Postoji podela na normalni, masni, suvi i kombinovani tip kože, a nama je ovde najbitniji upravo masni tip kože.

Mnogi spoljašni agensi (mikrobi, UV zračenje) i unutrašnji disbalansi (pre svega hormonski) mogu uticati na izgled i stanje kože. 

Tokom puberteta i adolescencije dolazi do bitnih i dinamičnih hormonskih izmena u organizmu što utiče na kožu pojedinca. Pojačana sinteza androgenih hormona, testosterona utiče na pojačano stvaranje i izlučivanje sebuma, odnosno loja, te koža postaje masnija naročito na tipičnim mestima – T zona. U stvari dolazi do značajnih izmena u količini ali i u sastavu samog sebuma-loja što pokreće kaskadu koja dovodi do promena i pojave onog što je poznato kao mitiseri, akne, bubuljice, seboroični dermatitis i ožiljne promene površine kože… 

Nanošenje pudera u debljem sloju, korišćenje masnih, komedogenih preparata dodatno opterećuje hidrolipidni sloj površine kože i dodatno kožu čini problematičnijom. Nestručno mehaničko uklanjanje bubuljica takozvano “ceđenje” može napraviti ozbiljne infekcije i ožiljne promene kože.

I… Spremite se za šok! Dve hiljade godina poznata upotreba neke vrste sapuna za pranje kože, lica naročito, izgleda nije uvek i rešenje! Objašnjenja radi potrebno je i malo hemije… Normalna vrednost zdrave kože je u opsegu pH 5.4-5.5 i u takvoj, blago kiseloj sredini zaštitni sloj kože najbolje funkcioniše, sprečava se razvoj patogenih mikroorganizama. Upotrebom uobičajenih sapuna i sredstava za čišćenje kože lica, ali i tela remeti se pH ka baznijoj sredini na vrednost pH 9-11! 

Održavanje i uspostavljanje pH 5.5 sredine je neophodna za problematičnu, ali i normalnu kožu kako bi izbegli zapaljenjska stanja, dehidrataciju kože i drugo.

Lečenje akni i ostalih formi problema kože adolescenata treba započeti sveobuhvatno i kod lakših formi i na vreme. Treba konsultovati lekare, dermatologe, treba posetiti kozmetičare. A šta možete vi tinejdžeri učiniti sami za vašu kožu? Pa… Setite se broja 5.5! 

Tretman problematične kože treba sprovesti u 4 koraka:

1. čišćenje, 2. toniranje, 3. nega i 4. borba protiv zapaljenja.

Jer samo zdrava koža je lepa koža!

Tekst: dr Vladan Mihajlović  

Fotografije: Promo

Najnovije