Šest najboljih sastojaka za negu suve kože

Otkrivamo vam šest najboljih sastojaka za negu kože, koji će je odbraniti od negativnih spoljnih uticaja.

Kada dođe zima, koža koja je nekada bila hidrirana može postati zategnuta i suva, pa je potrebno nahraniti je odgovarajućim sastojcima. Posebno je ugrožena suva koža, pa je potrebno odabrati adekvatne proizvode za negu. Najbolji sastojci za negu suve kože dolaze u obliku bogatih ulja, emolijentnih sredstava za čišćenje i pažljivo slojevitih aktivnih sastojaka.

Otkrivamo vam šest najboljih sastojaka za negu kože, koji će je odbraniti od negativnih spoljnih uticaja.

1. Hijaluronska kiselina – smatra se herojem nege kože i to sa dobrim razlogom. Idealna je za suvu kožu, jer je humektant, što znači da uvlači vlagu kako bi napunila kožu i dala joj hidrirani, vlažan izgled. Da biste zaista iskoristili sve prednosti ovog moćnog sastojka, nanesite hijaluronsku kiselinu na vlažnu kožu i ispod bogate hidratantne kreme. U suprotnom, vaš HA bi vas mogao isušiti.

2. Ceramidi – reč je o ključnoj komponenti za održavanje vlažnosti kože. Sprečava gubitak vlage i istovremeno štiti od zagađenja i suvog vazduha. Dok se ceramidi proizvode prirodno, oni se iscrpljuju kako starimo. Ishrana bogata povrćem, zdravim mastima i puno vode može pomoći, kao i korišćenje pravih proizvoda za negu kože.  

3. Skvalan – jedan je od najboljih sastojaka za negu suve kože zbog svoje sličnosti sa sebumom, uljima koje koža prirodno luči. Skvalan se lako upija, održava vlagu i čak može sprečiti da koža postane dehidrirana u snu.

4. Mlečna kiselina – dok upotreba kiseline za piling može izgledati kontraindikovana za suvu kožu, povećanje obnove ćelija je ključno za održavanje blistavog tena. Mlečna kiselina je odlična za suvu kožu jer je jedna od nežnijih kiselina koja radi na razbijanju mrtvih ćelija kože bez izazivanja iritacije.

5. Glicerin – šanse su da već imate dosta proizvoda sa glicerinom, jer je jedna od najčešće korišćenih komponenti u kozmetici. Glicerin je jedan od najboljih sastojaka za negu suve kože jer zadržava vlagu i može se bezbedno dodati u skoro svaki korak vaše rutine nege.

6. Ulje marule – reč je o zvezdi u usponu kada je reč o nezi. Bogato masnim kiselinama, ulje marule hidrira kožu, sadrži antioksidante i deluje protiv zapaljenja, a sve to bez začepljenja pora. Koristite ulje marule samostalno ili u kombinaciji sa drugim sastojcima u maski ili hidratantnoj kremi.

Foto: shutterstock

Tekst: S.M.

 

Najnovije