Harper's Bazaar Srbija

Shopping trendovi: Online kupovina ili kupovina na licu mesta?

Kako veštačka inteligencija, influenseri i nova tehnologija oblikuju način na koji kupujemo

Foreo image: LUNA 4

Pandemija COVID-19 virusa imala je ogroman uticaj na to gde ulažemo novac, posebno kada je u pitanju online kupovina, hobiji i navike. Sa krizom rasta troškova života i aktuelnom situacijom, sada više nego ikad pre potrošači tragaju za najboljim ponudama u vremenu kada je raspoloživi novac ograničen i nastoji se da se maksimalno iskoristi.

FOREO, kao i mnogi drugi beauty brendovi, doživeo je značajan rast tokom pandemije kada su prodavnice bile zatvorene i mnogi od nas su morali da se okrenu online kupovini. Vladimir Cuturilo, FOREO General Manager Eastern Europe priseća se ovog perioda:

“Doživeli smo značajan rast veći od 250% u našim online prodajama širom sveta, kako preko našeg sajta, tako i preko sajtova naših partnera tokom COVID-a. Iako smo uvideli da se neki trendovi u kupovinama vraćaju, ujedno vidimo i prodaju koja se odupire nekim inflatornim trendovima. Verujemo da mnogi potrošači sada razmatraju o ulaganju u uređaj za lepotu kroz prizmu smanjenja troškova u odnosu na njihov uobičajeni mesečni beauty tretman. Trošak uređaja može koštati koliko I nekoliko tretmana u salonu, a kako se kućni budžeti smanje, naši uređaji mogu dovesti do ukupnog smanjenja troškova bez žrtvovanja lične nege.”

Elektronska trgovina u Srbiji u prvom kvartalu 2022. godine zabeležila je kontinuiran rast. Putem interneta kreirano je 9,6 miliona transakcija, koje su plaćene karticama u vrednosti od preko 250 miliona evra. Na rast onlajn kupovine u poslednje dve godine najviše je uticala zdravstvena kriza, izazvana pandemijom korona virusa, koja je izmenila navike i ponašanje potrošača, ali i organizaciju i poslovanje kompanija.

Izgleda da se online kupovina neće uskoro usporiti, ali u poslednjih nekoliko meseci počeli smo da se vraćamo kupovini u prodavnicama, iako je potrošnja online i dalje visoka. Društvene mreže, posebno poznate ličnosti, influenseri i blogeri, igraju ključnu ulogu u ovom prelazu sa kupovine u prodavnicama na online kupovinu. Mnogi potrošači su pod uticajem preporuka influensera i svoje kupovine zasnivaju na njihovim recenzijama i preporukama. Statistike pokazuju da će do 2027. godine milijarda ljudi biti identifikovano kao kreatori sadržaja. A sada je lakše nego ikad kupovati putem društvenih mreža. Funkcija “shopping tag” na Instagramu omogućava vizuelno iskustvo kupovine i omogućava potrošačima da lako kupuju sa fotografija i video zapisa brenda. Jednim klikom na sliku možete imati artikal u vašoj korpi i spreman za kupovinu.

Dodatno, “TikTop shop” je inovativna nova funkcija kupovine koja nastavlja da dobija na popularnosti. Omogućava trgovcima, brendovima i kreatorima da prikažu i prodaju proizvode direktno na TikToku putem videa, “LIVE” emisija i tabova za prikaz proizvoda. Statistike pokazuju da je 79% korisnika TikToka u Velikoj Britaniji otkrilo nove brendove putem TikToka, a više od 54% kupilo je brend nakon što su ga videli na TikToku. Ovo je zasigurno slučaj kada postoje viralni trendovi lepote, kao što je trend “glazed donut nails” – nešto što brendovi za nokte mogu da iskoristei i na osnovu toga prodaju proizvode online.

Prelazak na online kupovinu u industriji prodaje kozmetičkih proizvoda nije prolazni trend, već pomak u ponašanju potrošača koji će ostati. Kako industrija nastavlja sa razvojem, važno je da trgovci prilagode svoje poslovanje i udovolje zahtevima svojih kupaca i njihovim potrebama. Važno je da e-trgovci održavaju obiman i edukativan materijal za posetioce, poput video zapisa i opisa, tako da iako posetilac možda neće moći fizički da vidi ili dodirne proizvod, uvereni su da će ga kupiti na osnovu informacija i jednostavnosti. Ovo pozitivno iskustvo na mreži takođe će navesti potrošača da se vrati na web stranicu za buduće kupovine, nakon što se uspostavi poverenje.

Iako su neki tradicionalni prodavci kozmetičkih proizvoda imali problema u praćenju konkurencije, drugi su prihvatili trend i razvili svoje online platforme kako bi zadovoljili rastuću potražnju za kupovinom kozmetičkih proizvoda putem interneta. Online retaileri takođe su počeli da nude personalizovanija iskustva svojim kupcima upotrebom veštačke inteligencije i virtuelne tehnologije isprobavanja proizvoda.

Da biste saznali više o FOREO-u, vodećem svetskom brendu medicinske tehnologije za kožu, i da biste bili u toku sa budućim rastom i inovacijama, posetite www.foreo.com ili pratite @FOREO.

Najnovije