Šta su egzozomi i zašto su izazvali revoluciju u estetskoj medicini

Kao što je to nekad bilo sa botoksom

egzozomi

Pravo je vreme da svom licu i kosi podarite svežinu i zadovoljno zakoračite u leto. Trenutno najtraženija procedura u svetu, tretman egzozomima, dostupan je i u Specijalističkoj ordinaciji estetske dermatologije i hirurgije LaDerma, na čelu sa doktorkom Biljanom Đurđević, koja je sa nama podelila svoje iskustvo.

– Tretman egzozomima sam prvo htela da isprobam na svojoj koži. I očekivanja su mi bila i više nego ispunjena. Samo ću vam zagolicati maštu i reći da zapamtite reč EGZOZOMI.

Da li ste pre ovog članka, možda, čuli za egzozome? Ako niste, prvo što treba da saznate jeste da su oni trenutno najveća i najznačajnija inovacija u istoriji regenerativne medicine. Ako se pitate kada će biti dostupni u Srbiji, imamo lepe vesti – odskora su dostupni i na našoj dermatološkoj sceni. Nešto potpuno novo i potpuno revolucionarno. Možemo slobodno reći da egzozomi imaju funkciju glasnika koji govori našim ćelijama da se regenerišu i podmlade.

Egzozomi iz Damask ruže

Pre svega, kada govorimo o egozomima, morate znati da je kvalitet i poreklo od velike važnosti. Zato evo nas na istoj adresi kao u prethodnom broju. LaDerma, ordinacija za estetsku dermatologiju i plastičnu hirurgiju, prva je ordinacija u regionu koja je u svojim rukama imala najkvalitetnije egzozome koji se primenjuju svuda u svetu. U pitanju je vodeća korejska kompanija ExoCoBio koja već više od šezdeset godina ulaže u istraživanje matičnih ćelija. Ono što dodatno potkrepljuje činjenicu da su ovo najkvalitetniji egzozomi jesu njihove brojne kliničke studije – 56 zaštićenih patenata, 18 publikacija i preko milion urađenih procedura. Pored kvaliteta, izuzetno je važno i poreklo egzozoma. Postoje humani, životinjski i biljni egzozomi. Egzozomi kompanije ExoCoBio su biljnog porekla i to iz ruže. Vrsta je Damask Rose. Zašto iz ruže? Zato što su oni po obliku i veličini, najsličniji ljudskim egzozomima.

Kako izgleda tretman

Egzozomi klinički dokazano podmlađuju i regenerišu kožu i kosu. Tretman egzozomima za kožu podrazumeva aplikovanje dve bočice. U jednoj bočici se nalazi pet biliona egzozoma koji stimulišu našu kožu da produkuje 700% više kolagena i 300% više elastina. U drugoj bočici se nalaze koncentrovani retinol, glutation kao najjači antioksidans, faktori rasta, minerali, peptidi. Sve ono što je potrebno vašoj koži da bude hidrirana, vitalna, zdrava i čvrsta nalazi se u ove dve bočice. U jednom tretmanu se moraju iskoristiti obe bočice, jer druga aktivira prvu, a jedna bez druge ne funkcionišu. Zbog svog jakog antiinflamatornog dejstva egzozomi se koriste i u terapiji hroničnih dermatoloških stanja kao što su seboroični dermatitis, atopijski dermatitis, ekcem, akne. Svojim delovanjem smanjuju melanin do 75%, što ih čini idealnim tretmanom u borbi protiv hiperpigmentacija.

Za gustu i jaku kosu

Zdrav skalp, deblja dlaka i gušća kosa su rezultati primene egzozoma na kožu glave i kosu. Jedna bočica egzozoma za kosu ima deset biliona egzozoma koji u sinergiji sa deset različitih faktora rasta, trideset različitih nutritijenata, na čelu sa biotinom, različitim vrstama aminokiselina, peptidima, konezimima dovode do regeneracije kože glave i kose. Važno je da se u jednom ciklusu uradi pet vezanih terapija. Doza od 50 biliona egzozoma je jako važna, a u kom intervalu ćete primiti tih pet bočica, zavisi od indikacija, odnosno samog problema.

Zamena za laser

Terapija egzozomima je namenjen svim starosnim grupama. Ako se pitate da li egzozomi zamenjuju laser, odgovor je ne. Iako se u oba slučaja govori o stimulacji kolagena, mehanizam delovanja lasera i egzozoma je potpuno drugačiji, ali regenerativna moć egzozoma je daleko veća od lasera. Oni se mogu raditi kao procedura sama za sebe, a mogu se kombinovati i sa drugim uređajima. Dr Biljana iz LaDerme, svojim pacijentima najviše voli da kombinuje Tixel i egzozome. Naučno je potvrđeno da je Tixel najbolji sistem za unošenje kozmetičkih preparata u kožu i on omogućava egzozomima da uđu u kožu celom površinom.

Foto: Shutterstock

Najnovije