Portonovi
Lepota / Nega kože

Zašto starimo: šta su slobodni radikali i kako se nositi s njima

Sve što treba da znate.

„Antioksidanti se efikasno bore protiv slobodnih radikala i usporavaju starenje“ – ovu frazu ste verovatno čuli hiljade puta od nutricionista, kozmetologa, pristalica zdravog načina života. Potreba za borbom protiv slobodnih radikala toliko je čvrsto usađena u naše misli da više ne razmišljamo o tome šta je to i zašto se protiv njih boriti.

Slobodni radikali ili oksidanti su grupa oksidirajućih hemikalija koje negativno deluju na ćelije u telu. Setimo se školskog časa hemije: svaki atom ima jezgro i elektrone oko sebe. U idealnom slučaju, elektroni su „na zalihama“ i u ravnoteži. Ponekad elektronu nedostaje par, on se pretvara u slobodni radikal, koji želi da taj elektron preuzme iz drugog atoma. Ovo pokreće beskrajnu lančanu reakciju, a ako se ne zaustavi, pokreće se oksidativni proces, što uzrokuje upale – a one, pak, dovode do razvoja hroničnih bolesti i ubrzanja procesa starenja.

Kao što znate, u prirodi se ništa ne dešava tek tako, a oksidanti takođe imaju korisne funkcije. U malim količinama su uključeni u procese regeneracije tkiva, metabolizma lipida u ćelijama, obezbeđuju normalno zgrušavanje krvi i pomažu imunološkom sistemu u borbi protiv patogenih virusa i bakterija. Ako ih ima previše, pokreću se već navedeni negativni procesi.

Generalno, naše telo je u stanju da kontroliše količinu slobodnih radikala i spreči ih da oštete ćelije. I bilo bi sjajno u tome da živimo u vakuumu. Ali zagađen vazduh, ultraljubičasto zračenje, loše uravnotežena ishrana, pušenje i nedostatak sna – svi ovi faktori dramatično povećavaju oksidativni stres (aktivnost slobodnih radikala) u telu.

Antioksidanti dolaze u pomoć u borbi protiv oksidanata (što je lako pogoditi). To su supstance koje sprečavaju uništavanje ćelija i inhibiraju procese pokrenute slobodnim radikalima. Antioksidanti se nalaze u mnogim namirnicama – u crvenoj ribi, bobicama, svetlom povrću i voću, ekstra devičanskim biljnim uljima, nekim vrstama pečurki i orašastih plodova.

Antioksidanti koji se nalaze u kozmetici su takođe efikasni (međutim, bolje je kombinovati aktivnu negu sa pravilnom ishranom). Među najčešćim su vitamini C i E, niamicidi, razna prirodna ulja i ekstrakti zelenog čaja i nara. Kozmetika bogata antioksidantima posebno je važna u toploj sezoni – ultraljubičasto zračenje je jedan od glavnih katalizatora delovanja slobodnih radikala.

Naravno, antioksidanti se mogu uzimati i u obliku dodataka ishrani – oni pružaju pouzdanu zaštitu od slobodnih radikala i efikasno se bore protiv sve štete koju nanesu. Glavna stvar je zapamtiti da pre uzimanja bilo kakvih dijetetskih suplemenata morate se konsultovati sa svojim lekarom.

harpersbazaar.ru

Pročitajte još