Znate li razliku između dnevne i noćne nege?

Da li ste se ikada zapitali zašto postoje posebne kreme za dan i noć. Otkrivamo vam ovu malu tajnu.

Nega kože je neophodna rutina kako bi vaš ten lepo izgledao i osećao se zdravim. Čišćenje, tretman ishrane, vlaženja i zaštite neki su od koraka u dobroj beauty rutini.

Ali pitanje koje se često postavlja je: da li su potrebni specifični proizvodi za svaki period dana, a posebno što ne znate šta da koristite za dan, a šta za noć. Da biste povećali stepen efikasnosti vaših proizvoda, razdvajanje dnevnih i noćnih aktivnih sastojaka može poboljšati kvalitet kože i biti veoma efikasan kod nesavršenosti i tretmana podmlađivanja.

Pored adekvatnog izbora kreme, prema potrebama vaše kože, možda je još važniji faktor redovnost njihove upotrebe, odnosno učestalost rutine, jer ukoliko se negujemo samo povremeno, ne možemo očekivati naročite rezultate. Kao što nema smisla ići u teretanu jednom mesečno, isto važi i za kožu. Bolje je svaki dan napraviti nekoliko koraka, nego dvadeset jednom nedeljno.

KOMPLETNA NEGA SA DVA PROIZVODA

Tokom dana koža je izložena različitim spoljašnjim uticajima poput sunca, vetra, zagađenosti vazduha i stresa, a dnevna krema je zamišljena kao odgovor na te izazove – da koži obezbedi dovoljno vlage, tj. da je hidrira i zaštiti. Dnevna krema je lakše teksture i zbog toga služi kao odlična podloga pre jutarnjeg šminkanja i često sadrži SPF faktor, što je važno bez obzira na doba godine.

Za razliku od nje, noćna krema ne sadrži UV zaštitu, malo je masnija, više hrani, ali i više hidrira. Bogatije je teksture, pa ne bi bila pogodna za dnevnu upotrebu jer bi mogla da izazove da se koža nepotrebno dodatno masti i prosijava u toku dana.

KAKO ODABRATI DNEVNU KREMU ZA LICE

U zavisnosti od tipa kože koji imate, odabraćete i kremu. Opcije su – za suvu i osetljivu, za normalnu, masnu i mešovitu kožu. Ali, potrebno je imati na umu da vremenom može doći do promene, te u jednom životnom razdoblju možete imati masnu, a u drugom osetljivu, što zahteva drugačiju negu. Najbolja dnevna krema za lice ima strukturu koja omogućava porama da nesmetano dišu, vrlo brzo se apsorbuje i ne ostavlja masne tragove.

NOĆNA KREMA DELUJE DUBINSKI I OPORAVLJA KOŽU

Tokom noći se ceo organizam regeneriše, pa ni koža nije izuzetak, pa se stoga preporučuju proizvodi koji će raditi za za vas dok spavate. Kod noćne nege, u fokusu je takođe hidratacija, ali i oporavak kože. Shodno tome, noćna krema intenzivno hidrira lice i deluje dubinski, i na taj način pospešuje obnavljanje ćelija kože, a ti se budiš sveža i odmorna.

Dnevna krema je lakša i zbog toga služi kao odlična podloga pre jutarnjeg šminkanja i često sadrži UV zaštitu koja je važna za tebe bez obzira na doba godine.

Za razliku od nje, noćna krema ne sadrži UV zaštitu, malo je masnija, više hrani, ali i više hidrira. „bogatije“ je teksture, pa ne bi bila pogodna za dnevnu upotrebu jer bi mogla da izazove da se koža nepotrebno dodatno masti i prosijava u toku dana.

Postoji kozmetika čije akcije jasnije određuju njihovo vreme primene. Na primer, očigledno je da KREME ZA SUNČANJE treba koristiti tokom dana kada postoji izloženost suncu i ultraljubičastim zracima . Noću se najčešće propisuju regenerativne kiseline, upravo zato što su fotosenzitivne. Postoje kozmetika koja se zbog svojih karakteristika više koristi noću, kao što su neabrazivni pilinzi, sposobni da uklone nečistoće i mrtve ćelije kože, otčepe pore i pomognu obnavljanje ćelija.

U slučaju TRETIRANJA FLEKA I MELAZME, upotreba noćnog i dnevnog izbeljivača takođe čini razliku. Postoji nekoliko mehanizama uključenih u proizvodnju melanina ili njegov transport i da, da bi se obezbedilo dobro upravljanje patologijom, jedna formulacija neće biti dovoljna. Noćne formulacije uglavnom kombinuju kiseline koje će stimulisati obnavljanje ćelija i učiniti kožu osetljivijom, a mnoge supstance prisutne u kiselinama su fotosenzitivne, koriste se aktivni sastojci koji produžavaju proces izbeljivanja, smanjuju upale i deluju kao fotoprotektori.

Prema rečima dermatologa, ANTIOKSIDANSI se mogu koristiti ujutru i uveče, u zavisnosti od mehanizma njihovog delovanja. Sprečavaju oksidaciju, a samim tim i starenje kože. Vitamin C, na primer, može se naneti ujutru pre kreme za sunčanje kako bi se pojačala zaštita od sunca. Primer antioksidansa za noćnu upotrebu je resveratrol, koji je, pored toga što je prisutan u grožđu, takođe se široko koristi u kozmetici jer je jedan od najefikasnijih aktivnih sredstava protiv starenja, jer ima snažno antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo, pored toga što štiti telomere, DNK strukture koje se skraćuju sa svakom replikacijom ćelije, što je jedan od uzroka starenja.

Tekst: S.M.

Foto: Unsplash

 

Najnovije