Harper's Bazaar Srbija

A klasiku voli onaj ko razume: Otkrijte parfeme tradicionalnih brendova koje slavne žene zaista nose  

... a da za to nisu plaćene.

Kada je Marilyn Monroe u jednom intervjuu rekla da u krevetu nosi samo nekoliko kapi Chanela br. 5, bila je to najbolja reklama koju je pariska kuća luksuza mogla da dobije: žene širom sveta shvatile su izjavu globalne seks-bombe kao obavezu da otkriju u čemu leži zavodljivost njenog parfema.

Decenijama kasnije Chanelu 5 ne opada popularnost, a posle nedavnog oživljavanja brenda, moglo se saznati da su na listi poznatih koje ga rado nose Eva Mendez, Victoria Beckham, Jessica Alba, Claudia Schiffer… Svaka žena govori drugačije o ovom mirisu, a tajna leži u njegovoj proizvodnji. Za jednu bočicu potrebna je tona cveća, među njima prednjače jasmin i majska ruža s Madagaskara, koja cveta samo tri nedelje u godini, ali je parfem tako napravljen da nijedna aroma ne prednjači i nije odmah prepoznatljiva. Melania Trump je takođe priznala naklonost prema Chanel 5, s tim da ga nosi samo u posebnim prilikama, dok je njen favorit za svaki dan Dolce & Gabbana Eau de Toilette.

Poznato je da parfem koji nosite govori mnogo o vama. Ako ste nekom brendu dugo verni, sigurno će vam postati zaštitni znak. Mnoge poznate žene to dobro znaju, pa su umesto eksperimentisanja s novim mirisnim notama odlučile da daju prednost klasičnim brendovima, a da za to uopšte nisu plaćene.

Emmi Stone toliko voli Chanelov parfem Gardenia da nekoliko kapljica poprska pre odlaska u krevet kako bi lakše zaspala, otkrivajući tako koliko joj prija ovaj spoj cveta narandže, gardenije i tuberoze. I nije, naravno, jedina.

Pevačica Adel je svojevremeno rekla da je ostala verna svom omiljenom parfemu još iz tinejdžerskih dana. Reč je o Diorovom klasiku, Hypnotic Poison. Istoj kući je verna i Naomi Kempbell, samo drugom mirisu. Barem ako ste Naomi Kembel. Britanski supermodel je obznanila naklonost prema parfemu Dior Diorissimo još na dodeli nagrada Fondacije mirisa 2018. i objasnila:

Volim cveće, cveće koje se zadržava i to čini đurđevak – zadržava se celu noć, izjavila je manekenka. 

Glumica Sandra Bullock godinama je verna Diorovom parfemu Dune, dok je Gwyneth Paltrow više puta isticala da je njen najdraži parfem Tom Ford Black Orchid. Meghan Markle je postala tajnovita kada je u pitanju njena kozmetika otkako je postala vojvotkinja, ali će se poneko možda setiti da je u ranijim intervjuima otkrila da toliko voli mirise da je u stanju da se vrati kući ukoliko joj se desilo da je zaboravila da ga stavi. Kao jedan od svojih favorita izdvojila je miris Jo Malone – Wild Bluebell.

Beyonce je otkrila da joj je omiljeni parfem Caron Fleur de Rocaille, a Rihanna ne krije da voli da započne dan sa Kilian Love, Don’t Be Shy.

Sopstveno nasleđe su stvorili kozmetički proizvodi za koje se smatra da ih je koristila princeza Diana, jer interesovanje samo raste kako godine odmiču. Njen batler Paul Barell je otkrio da je Hermes 24 Faubourg bio Dianin omiljeni parfem, dok je princezina naklonost prema Penhaligonovom Bluebell-u poznata od ranije.  

Tekst: Milica Đ. 

Fotografije: Profimedia

Ilustracija: Branka Ćurčić 

Video: YouTube

Najnovije