Vodič za letnje parfeme: Mirisi nadahnuti veličanstvenim zelenim predelima

Zeleno i prijatno, to je sve što nam treba na plus trideset,

U smeru kazaljke na satu počev odozgo: L’Artisan Parfumeur Iris de Gris parfem. Hermès Un Jardin à Cythère toaletna voda. Jo Malone London Mallow on the Moor kolonska voda. Perfumer H Wood Land parfem. Penhaligon’s Highgrove Bouquet parfem

Ima nečeg regenerišućeg u aromi zelenila. Dubinski nas umiruje svež šumski vazduh, miris pokošene trave ili toplog staklenika preplavljenog bujnim lišćem; zgnječeno aromatično bilje i dašak iz šoljice čaja od nane. Otuda nije ni čudo što su se dizajneri mirisa oduvek oslanjali na prirodu kao svoju inspiraciju, od zimzelenih klasika kao što su Miss Dior iz 1947. i Sisley Eau de Campagne do novijih botaničkih mešavina.

Parfemske kuće čiji koreni potiču iz Britanije imaju posebno jaku vezu sa mirisima zelene boje. Nova Highlands kolekcija kompanije Jo Malone London zamišljena je kao oda rigidnoj lepoti škotskih močvara; Mallow on the Moor evocira lepršanje delikatnih latica koje se promaljaju kroz listove ljubičice. “Volim da se igram sa različitim aspektima prirode i da ih prenesem u miris koji vas vodi na posebno mesto”, kaže britanska parfimerka Lyn Harris, čija najnovija kreacija – Perfumer H Wood Land – koristi okrepljujući eukaliptus i vlažnu mahovinu kako bi se dobio  efekat vazduha japanske šume.

Za Julie Pluchet, koja je nedavno dizajnirala miris za Penhaligon’s, ovenčanog kraljevskom garancijom, zeleno je sinonim za svestrano. Pošto se zelene note mogu naći u bilo kojoj olfaktivnoj kategoriji, ona kaže, „njihovo dodavanje mirisu ga može  učiniti mnogo inspirativnijim i transformisati ga u nešto što je svežije i zemljanije“. Strateški korišćeno zelenilo lišća, smolasti galbanum ili začinsko bilje kao što su bosiljak i nana mogu da obogate inače opojni cvet ili da naglase intenzitet citrusa, istovremeno pružajući uniseks privlačnost, laku za nošenje. U Pluchetinom puderasto-zelenom Highgrove Bouquet za Penhaligon’s, ona je koristila kedar da uravnoteži nežne mimoze i pretoči esenciju srebrolisnih stabla limete koji krase bašte rezidencije Highgrove House, privatnog doma kralja i kraljice.

Savremeni mirisi za aktivnosti u prirodi koriste moć sastojaka izvan livada, zahvaljujući novoj generaciji sintetike visokih performansi kao što je stemon, koji oponaša oštar miris zelenih stabljika. “Možete intenzivirati prirodni materijal poput bosiljka, modifikovati njegovu postojanost ili kreirati apstraktan koncept”, objašnjava Pia Long, koja je suosnivač laboratorije za razvoj parfema Olfiction sa sedištem u Velikoj Britaniji i nove kolekcije mirisa Eau de Boujee. Njegova najnovija kreacija, Verdant, je živopisna interpretacija urbane džungle, sa velikodušnom dozom maglovitog lišća i neočekivanom bazom betona. Sa druge strane, oni koji uživaju u elegantnom mirisu druge kože će gravitirati ka Iris de Gris parfemske kuće L’Artisan Parfumeur, koja koristi akord sintetičkog graška u kombinaciji sa notama hladnog irisa, dok masline i orašasti pistaći daju kompleksnost Hermèsovom Un Jardin à Cythère spremnom za odmor.

Vazdušastost zelenkastih kompozicija ih čini savršenim za prijatno tople dane, baš kao i za sve koji su se zasitili bogatijih mešavina. Šta god da planirate za leto, ovi tonici za regeneraciju duše vam nude preko potreban dašak svežeg vazduha.

Set dizajn: Rachael Barker

Tekst: Medina Azaldin

Fotografije: Adam Goodison

 

Najnovije