10 koraka da preporodite telo za 10 dana!

Step by step vodič: Kako da budete vitkije i povratite motivaciju za manje od dve nedelje.

Najteži je početak. Ako ste ikada otpočeli sa novom dijetom ili fitnes rutinom, pa još posle praznika, verovatno ste se osećali poraženo već nakon prvog dana. Umesto da gledate na narednih nekoliko meseci kao na mučenje, samo se fokusirajte na narednih deset dana. U tom periodu ćete ustaliti nove navike. Eksperti vam otkrivaju njihove top savete kako da ostanete motivisani i postignete promene na telu koje će trajati.

Klonite se teretane

Ako niste vežbali izvesno vreme, počnite lagano. Iz pretežno sedećeg lifestyle-a zaista je nerealno odmah krenuti sa napornim vežbama. Umesto ambicioznih želja, počnite sa svakodnevnom šetnjom. Posle petog dana, trebalo bi da prelazite oko 12.000 koraka. Gde god možete idite peške, a ako postoje stepenice, iskoristite ih. U studiji u kojoj su učestvovali ispitanici iz deset najzdravijih evropskih zemalja, zaključeno je da te zemlje imaju nešto zajedničko – njihovi žitelji hodaju mnogo više od Amerikanaca (koji pređu oko 4.000 koraka dnevno), dok se u teretani možete zategnuti i tonirati mišiće, tokom dana možete postati vitkiji.

Konopac za preskakanje

Ako govorimo o prostim vežbama, jedan od najbržih i najefikasnijih načina da se vratite u formu jeste uz pomoć konopca za preskakanje. Kako starimo, tkivo mišića gubi na elastičnosti i kondicija opada. Preskakanje užeta nekoliko puta nedeljno podstaknuće disanje, držanje, kardiovaskularno stanje organizma, čak i funkcije mozga.

Isplanirajte svoju playlistu

Ne možemo poreći da muzika ima veliku moć. Da biste podigli raspoloženje, birajte brze ritmove, muziku koja pokreće, jer ona ima moć da proizvede endorfin u telu. Slušajte je u koncelariji, kuhinji, dok hodate ulicom, čak i u kupatilu. Ideja je samo da pokrenete telo. Muzika će osloboditi vaše telo teške energije koja vas usporava i odvaja od progresa.

Probajte nešto novo

Mnogi časovi fitnesa su vrlo odbojni. Ako ste ikada prvi put kročili u neku fitnes grupu sigurno ste imali osećaj da ste padobranac koji je došao da smeta i remeti zajednicu. Međutim, postoje zabavni treninzi nalik ModelFITa čiji je osnivač Vanessa Packer. ModelFIT je kombinacija đuskanja i kardia. Vanesa kaže da za njen trening ne morate da budete fit i svaki fitnes studio ima prostor za svakoga, na kom god nivou spremnosti bili. Ako vam fali samopouzdanja najbolje je da se posavetujete sa nekim iskusnim o programima za početnike ili dođite ranije kako bi ste se upoznali sa instruktorom i objasnili gde ste i kako stojite. Naravno, bacite pogled i na socijalne mreže instruktora da bi ste bili upoznati sa pojedinostima treninga.

Prevaziđite brojke

Ako želite da izmerite svoj uspeh, stajanje na vagu vas samo može obeshrabriti. To postaje veliki teret i često je uzrok zbog koga ljudi odustaju i zapravo dobiju još kilograma. Umesto toga, fokusirajte se na male korake koji vas vode do cilja. To može biti nešto poput ranijeg ustajanja subotom, odlazak na trčanje ili jedenje salate umesto paste. Ovakve navike imaju tendenciju da podstiču jedna drugu. Istraživanja su pokazala da kada nešto ispunite u jednom danu, na kraju dana zaista osećate pravi ponos. Uspeh podstiče više uspeha.

Moderne sprave

Toniranje mišića i tela zahteva vreme, ali postoji nekoliko novih trikova i prečica. CoolTone i Emsculpt su sprave koje možete dobiti kao tretman u salonu. Koriste magnetnu energiju kako bi podstakle mišićne kontrakcije za koje vam inače treba teretana. Dok su obe dizajnirane da oblikuju trbušnjake i gluteus, Emsculpt poseduje mali aplikator koji tretira bicepse, tricepse i listove (takođe može uništiti i masnoću u tom procesu). Nakon četiri sesije od 30 minuta rezultati su pokazali da se mišićna masa poveća za 15 do 20 posto.  Ali zapamtite da su ovi tretmani samo dodatak vašoj fitnes rutini, ne zamena za istu.

Unosite više vlakana

“Ovo definitivno ne zvuči seksi, ali vlakna su put do mršavljenja!” – smatra Tanya Zuckerbrot, kreator F-Factor dijete koja je bazirana na nutrijentima. Lepota vlakana jeste što nisu svarljiva. Vaše telo zapravo troši kalorije dok pokušava da ih razloži, pa zato, što više vlakana unosite, vaš metabolizam će raditi brže. Takođe, hrana bogata vlaknima poput voća, povrća i semenki ima tendenciju da vas čini sitim, eliminišući suvišne užine i grickalice. Bitno je samo da pijete dosta vode. Ona će učiniti da se vlakna natope i prošite vaš stomak što će dati signal mozgu da je on pun. Kombinacija vlakana i vode takođe pomaže kod izbacivanja. Oni su prirodni detoks. Ciljajte na 35 grama dnevno – mnogi od nas unesu duplo manje tokom dana. U istraživanju gde su žene pojačale njihovo konzumiranje duplo, prirodno su smanjile unos kalorija za devedeset. To je u prevodu četiri i po kilograma manje godišnje.

Doručkujte!

Mnogo se priča o dijeti koja uključuje svakodnevno gladovanje tj. jedenje samo u određenom vremenskom intervalu (recimo osam sati dnevno, dok ostalih šesnaest gladujete), a poznata je kao Intermittent Fasting. Iako ova dijeta može učiniti da izgubite kilograme, isto može učiniti i grejpfrut dijeta. Dijete kao što su takozvano gladovanje rade tako što ograničavaju unos kalorija, ali nisu realistično rešenje. Bolja alternativa je da za doručak jedete kombinaciju proteina i vlakana (preporuka: grčki jogurt sa voćem) koji će dati potreban kick metabolizmu za ceo dan.

Preskočite desert

Istina je – eliminisanje šećera iz vaše ishrane je siguran put do najbržeg gubitka kilograma. Glukoza prelazi krvnu barijeru mozga, bustujući raspoloženje i energiju instant, ali nakon toga želite samo još slatkog. Slavni trener Harley Pasternak proizveo je mint bombone na bazi bilja koje se kače na receptore za ukus u ustima potiskujući osećaj slatkoće. Sprečavaju vaš mozak da ispušta serotonin, hormon sreće koji je povezan sa konzumacijom šećera. Častite sebe čašom vina dok drugi jedu tortu. Nekoliko zalogaja kolača goji više od čaše vina koja ima 80 kalorija.

Ležite ranije

San pravi veliku razliku. On utiče na hormone ghrelin (koji stimuliše apetit) i leptin (koji signalizira sitost). Kada se niste naspavali dovoljno, ovi hormoni dolaze u disbalans. Univerzitet u Čikagu je uradio studiju u kojoj je učesnicima na dva dana san skraćen na četiri sata i tada je hormon leptin opao za 18 procenata, dok je ghrelin povećan za 28 procenata. Ipak, kada spavate manje od osam sati nivo ovih hormona će se poremetiti.

*U stidiji u kojoj su žene pojačale unos vlakana za duplo, konzumirale su 90 kalorija manje dnevno. U prevodu – to je četiri i po kilograma manje godišnje.

Prevod: Jessica Matlin

Foto: Pexels

Najnovije