Harper's Bazaar Srbija

10 znakova da vam nedostaje vitamin D

Poslednjih godina brojne naučne studije ističu važnu ulogu vitamina D u ukupnom zdravlju našeg tela.

Naučnici tvrde da ako čoveku nedostaje vitamin D, njegov imunološki sistem je ugrožen. Ako sumnjate na nedostatak vitamina D, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom što je pre moguće. Ovi znaci vas na taj nedostatak mogu upozoriti:

1. Grip

Studija objavljena u časopisu Cambridge otkrila je da deci sa predispozicijom za respiratorne bolesti nedostaje vitamin D, dok je druga studija pokazala da je primena vitamina D smanjila učestalost respiratornih infekcija kod dece. Naučnici kažu da to nije iznenađujuće s obzirom na to da vitamin D u našem telu proizvodi 200 do 300 različitih antimikrobnih peptida koji ubijaju bakterije, viruse i gljivice.

2. Mišićna slabost

Nedostatak vitamina D znači sporiju kontrakciju i slabije kretanje mišića. Prema Majklu Holiku, vodećem stručnjaku, slabost skeletnih mišića obično je uzrokovana nedostatkom vitamina D.

3. Psorijaza

Dermatolozi često podstiču pacijente sa psorijazom i psorijatičnim artritisom da budu izloženi ultraljubičastom (UV) zračenju, delom i zbog toga što promoviše proizvodnju vitamina D.

4. Dijabetes

Studija sprovedena u Finskoj i objavljena na Lancet.com pokazala je da je nakon što je 10.366 dece dobilo 2.000 jedinica (IU) vitamina D3 dnevno, od prvog dana života, 31 godinu kasnije, kod sve dece, rizik od dijabetesa tipa 1 smanjen za 80%.

5. Astma

Vitamin D može smanjiti težinu napada astme. Studija sprovedena u Japanu pokazala je da su napadi astme kod školske dece značajno smanjeni kod onih koji su svakodnevno dobijali dodatak vitamina D od 1200 IU dnevno.

6. Parodontitis

Parodontitis je jedna od najčešćih oralnih bolesti na svetu i najčešći je uzrok ispadanja zuba, ali i zadaha iz usta. Iz laboratorijskih istraživanja i studija na životinjama pokazalo se da vitamin D ima imunomodulatorna svojstva. Kliničke studije su pokazale da vitamin D svojim antiinflamatornim svojstvima može smanjiti predispoziciju za gingivitis.

7. Kardiovaskularne bolesti

Kongestivna srčana insuficijencija povezana je sa nedostatkom vitamina D. Istraživanja medicinskih sestara sa Univerziteta Harvard pokazuju da 67% žena sa niskim nivoom vitamina D ima veći rizik od razvoja hipertenzije.

8. Depresija

Povezanost između niskog nivoa vitamina D i pojave psihijatrijskih poremećaja proučavana je u mnogim prethodnim studijama dugi niz godina i novi naučni podaci u velikoj meri potvrđuju ovu tvrdnju. Pored toga, ljudima sa niskim nivoom vitamina D u krvi dvostruko je verovatnije da im se dijagnostikuje depresija. To je zbog povezanosti hipokampusa, ali i drugih delova mozga povezanih sa raspoloženjem, sa receptorima vitamina D, što rezultira time da nizak nivo D negativno utiče na funkciju određenih područja mozga.

9. Rak

Objavljeno je više od 800 naučnih radova o vezi između vitamina D i raka. Dakle, sada postoji mnogo dokaza da je održavanje pravilnih nivoa vitamina D efikasna strategija zaštite od raka. Mnoga istraživanja takođe pokazuju da vitamin D smanjuje rizik od umiranja od raka dojke, debelog creva, pluća i prostate, leukemije i limfoma.

10. Imate više od 50 godina

Kako godine odmiču, koža nije u stanju da proizvede iste količine vitamina D, a bubrezi zauzvrat nisu toliko produktivni u pretvaranju vitamina u oblik koji telo može da koristi. Pored toga, stariji ljudi provode više vremena u zatvorenom, što dodatno smanjuje nivo vitamina D u njihovom telu.

Najnovije