Harper's Bazaar Srbija

10 načina za zagrevanje tela bez ustajanja od radnog stola

Ako vam se radni dan čini beskonačnim, a mišići klonu od statičnosti, trebalo bi da znate da niste jedini.

Kako svi provodimo sate i dane za radnim stolom i ne pravimo pauze, to može prouzrokovati bol u leđima i vratu, loše držanja tela, a ponekad čak i atrofiju mišića. Otkrivamo vam kako možete da istegnete i vratite protok krvi, praktično bez prekida tokom užurbanih poslova.

Istezanje ruku

Počnimo jednostavno: Podignite ruke iznad glave, ispreplećući prste, i istegnite se. Za dodatno istezanje, savijte se s jedne na drugu stranu u ovom položaju da biste uključili svoje osnovne mišiće.

Koristite stolicu

Stavite ruke iza naslona stolice tako da zadnji deo dlanova bude usmeren dalje od vas. Zatim podignite podlaktice nagore. Ako je stolica preširoka, pomerite se malo unazad i učinite isto, ali u vazduhu.

Ne zaboravite na tetive ispod kolena

Dok sedite na stolici istegnite se, dosežući rukama vrhove nožnih prstiju. Ne savijajte kolena. Ponavljajte radnju dok ne osetite laganu napetost.

Obratite pažnju na vrat

Polako spustite glavu, držeći vrat ravno, i podignite je. Zatim rotirajte s jedne na drugu stranu, samo nežno: želite da istegnete mišiće, a ne da trpite bolove ceo dan.

Zapamtite da imate kičmu

Stalno sedenje za stolom opterećuje kičmu. Da biste je zagrejali, uhvatite levi naslon za ruku desnom. Ponovite isto, ali na drugoj strani.

Opustite ramena

Ispružite levu ruku ispred sebe, uhvatite podlakticu desnim dlanom i lagano povucite prema sebi. Zatim protresite, promenite položaj i ponovite ovo sa drugim ramenom.

Započnite sa zglobovima

Vratite se prvoj vežbi, ali odmah nakon nje spustite ruke i dalje ih držite zatvorene.

Istegnite svoje trapezne mišiće

Nalaze se u zadnjem delu vrata i pomažu u držanju lopatica. Da ​​ne biste klonuli pokušajte da nagnete glavu u stranu, dodirujući desno uvo ramenom sa iste strane. Zatim spustite levu ruku, nežno uhvatite podlakticu desnim dlanom i lagano je povucite dole dok ne osetite kako se mišići na vratu stežu. Ponovite sa drugim ramenom.

Pređite na potkolenice

Vratite se na stolicu i ispružite nožne prste tako da budu usmereni ka plafonu. Ispružite noge, za veći efekat ih možete podići i držati paralelno sa podom. Radite vežbu dok se ne osećate zategnutost u donjim ekstremitetima.

Angažujte svoj triceps

Ovo je ekstenzorski mišić, koji se nalazi na zadnjem delu ramena. Obično ruke dobijaju manje stresa od nogu – praktično se ne istežu tokom sedentarnog rada. Da biste osvežili triceps, podignite levu ruku i savijte je tako da zadnji deo ruke dodiruje desnu lopaticu. Zatim desnim dlanom uzmite savijeni lakat i povucite ga prema glavi. 

Najnovije