Harper's Bazaar Srbija

Ako unosite previše kofeina i osećate se umorno, postoji objašnjenje

Prema mišljenju stručnjaka.

Probudite se ujutro, popijete kafu da biste dobili potrebnu energiju, nosite se sa obavezama i negde tokom podneva popijete još jednu kafu da biste dobili dodatni podsticaj, ali umesto toga osećate neobjašnjiv umor – da li vam se to ikada dogodilo?

Za ovaj osećaj postoji objašnjenje. Kofein je zapravo stimulans, čiji je cilj da poveća nivo energije i probudi vas, međutim treba ga unositi umereno, a razlozi su sledeći:

Blokira adenozin

Šta je adenozin? Adenozin ima važnu ulogu u biohemijskim procesima, poput transfera energije i pomaže u regulisanju cirkadijskog ritma. Kofein je strukturno sličan biohemijskoj supstanci adenozinu. Ova hemikalija, između ostalog, je odgovorna i za našu pospanost. Kada popijete šolju kafe, kofein se vezuje za adenozinske receptore mozga. Kako kofein blokira adenozin, povećava se neuronsko okidanje u mozgu. Hipofiza prepoznaje celu aktivnost i smatra da se nešto stresno dešava, tako da oslobađa hormone koji govore nadbubrežnoj žlezdi da proizvodi adrenalin. Adrenalin je, naravno, hormon stresa koji priprema organizam “na borbu ili beg”. Zbog toga se nakon viška kafe osećate umorno i iscrpljeno.

Šećer smanjuje vašu energiju

Mnogo puta vas ne umara kofein, već šećer koji sadrži vaša kafa. Može da izazove povećanje nivoa insulina, što smanjuje šećer u krvi, čineći da se osećate umorno. Rešenje je u smanjenju šećera u kafi, a ako ne možete, uravnotežite ga grickalicama bogatim proteinima, poput oraha ili jaja, koja pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi.

Povećava nivo stresa

Kofein može povećati nivo stresa hormona zvanog kortizol, stvarajući neželjene efekte kao što su stres, problemi sa spavanjem i umor. Dakle, još jedan faktor zbog kojeg se osećate umorno i napeto nakon još jedne šoljice kafe.

foto:marieclaire

Najnovije