Harper's Bazaar Srbija

Čaj ili kafa: koji je izvor kofeina zdraviji

Opšte je verovanje da je zeleni čaj najzdravije piće, ali nivo kofeina u njemu ponekad je veći nego u kafi.

Odlučili smo da saznamo šta je istina, a šta mit. Za početak je važno razumeti kako kofein utiče na naše telo.

Ova supstanca stimuliše centralni nervni sistem koji je odgovoran za energiju. Takođe ubrzava rad digestivnog trakta i sužava krvne sudove povećanjem pritiska. S druge strane, kofein može dovesti do anksioznosti. Kako naše telo reaguje na kofein, takođe zavisi od metabolizma. Zbog toga se neki brzo naviknu na ovu supstancu, dok drugi ostaju ravnodušni prema njoj.

Koliko kofeina ima u zelenom čaju?

Obično šolja zelenog čaja sadrži između 20 i 50 mg kofeina, što je relativno malo. Količina će zavisiti od sorte i načina pripreme. Dakle, jedna porcija zelenog čaja može da sadrži do 84 mg kofeina.

Koliko kofeina ima u kafi?

Količina kofeina u kafi zavisi od mnogih faktora: vrste i sorte, stepena prženja zrna i načina pripreme. Ovo piće obično sadrži 70 do 140 mg kofeina u šolji.

Koliko je kofein siguran za zdravlje?

Odrasla osoba bez hroničnih zdravstvenih stanja može bezbedno da unese do 400 mg kofeina dnevno. Za trudnice – 200 mg. Ali ne zaboravite da smo svi različiti i stopa kofeina može da varira u zavisnosti od metabolizma i drugih karakteristika tela. Naravno, kofein vas može snabdeti energijom, ali to ne bi trebalo da bude vaš jedini izvor snage.

Stoga, ako ste već dostigli dnevnu vrednost ove supstance, vredi se podsetiti da hrana, uz čaj i kafu, takođe može biti odličan izvor energije.

Najnovije