Harper's Bazaar Srbija

Da li je moguće uporediti jogu i kardio trening po efikasnosti

Mnogi ljubitelji sporta jogu ne shvataju ozbiljno.

Veruje se da je idealan set vežbi kombinuje vežbe snage i kardio trening. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da se kardio može (a ponekad i treba) zameniti jogom, jer je to ključ ne samo lepe figure, već i duhovne ravnoteže.

Joga je dobra kao kardio u pogledu sagorevanja kalorija i efikasnosti, mada je vežba manje intenzivna. Prednosti joge su u njenoj sposobnosti da spreči visok krvni pritisak i reguliše visoki nivo šećera i holesterola u telu. Joga spašava od depresije i anksioznosti, daje samopouzdanje. Nekoliko praksi može čak i primetno poboljšati vaše raspoloženje. U stvari, uporediti jogu sa bilo kojom drugom vrstom aerobnih vežbi je teško. Naravno, tokom vežbanja u teretani se umarate, znojite i povećavate mišićnu masu, ali ako želite da ojačate mišiće celog tela, poboljšate svoje zdravstveno stanje i posvetite se sebi, onda je joga i više nego dovoljna.

Nedavno istraživanje bavilo se hatha jogom koja je najpopularnija među vežbačima. Ključno je pitanje bilo – da li je inferiornija od drugih aktivnosti? Naučnici su takođe uporedili studije o smanjenju rizika od bolesti, i kako se ispostavilo, joga i kardio pokazali su istu delotvornost. Ne postoje snažne razlike između treninga.

Zato izaberite ono što više odgovara vašem senzibiletetu – miran studio ili energična teretana – rezultat je isti!

foto:bazaar.ru

Najnovije