Koliko je zapravo sušeno voće dobro za vas

Suvo voće je jedna od najkontroverznijih namirnica. Ne samo potrošači, već i nutricionisti još uvek se međusobno ne mogu složiti: da li je ova hrana zdrava ili ne.

Neko tvrdi da je ovo najzdravija opcija za međuobrok, dok je neko kategorično protiv sušenog voća u ishrani. Nećemo prihvatiti nijednu od strana u ovom sporu, samo ćemo vam reći sve o objektivnim prednostima i nedostacima suvog voća, a na vama je da odlučite da li ćete ga jesti ili ne.

Prednosti:

Suvo voće je vrlo hranljivo

Tokom procesa sušenja, voće gubi svu vodu, a većina hranljivih sastojaka se zadržava. Sadržaj kalorija u 100 g proizvoda takođe se značajno povećava, što vam omogućava da unesete dovoljno malom količinom.

Visok sadržaj hranljivih sastojaka

Suvo voće je skladište vitamina, minerala, makro i mikroelemenata. Suve šljive i urme sadrže moćne antioksidanse koji mogu usporiti proces starenja i generalno imaju blagotvorno dejstvo na telo. Takođe postoji velika količina vitamina A, B1, K, kalijuma, magnezijuma i vlakana.

100% prirodno

Da, u suvom voću zaista ima puno šećera, ali za razliku od drugih slatkiša, nema aditiva i štetnih sastojaka. U slučaju kada zaista želite nešto slatko, bolje je pojesti urmu ili par suvih šljiva nego komad torte.

Sušeno voće poboljšava varenje

Visok sadržaj vlakana povoljno utiče na rad creva. Brojne studije su potvrdile da čak i minimalan unos sušenog voća dnevno pomaže u normalizaciji varenja i rešavanju problema povezanih sa radom creva.

Mane:

Previše šećera i kalorija

Kao što smo pomenuli, sušeno voće je koncentrat šećera i kalorija. Iz tog razloga, mora se konzumirati u izuzetno odmerenim dozama, inače postoji mnogo rizika: od debljanja do sticanja dijabetesa melitusa ili kardiovaskularnih bolesti.

Sulfiti

Dok se voće suši, gubi vodu, skuplja se i poprima ne baš lep izgled. Snalažljivi proizvođači nisu bili zatečeni i odlučili su da voće obrade specijalnim hemijskim jedinjenjima koja sadrže sulfite, što voću daje savršen izgled. Međutim, sulfiti mogu naštetiti vašem zdravlju. Zbog toga, prilikom izbora sušenog voća, ne bi trebalo da se fokusirate na njihov svetao izgled.

harpersbazaar.ru

Najnovije