Harper's Bazaar Srbija

Da li vam zeleni čaj zaista pomaže u mršavljenju?

I da li ubrzava metabolizam?

Duži niz godina, pristalice zdravog načina života tvrde da je zeleni čaj taj koji ima mnoga korisna svojstva. Jedno od njih je da ubrzava metabolizam i, kao rezultat toga, pomaže u gubitku kilograma. Ali da li je zaista tako?

Razlika između zelenog i, na primer, crnog čaja nije samo u ukusu. Tokom proizvodnje crnog čaja, listovima je dozvoljeno da oksidišu, eliminišući mnoge zdravstvene koristi biljke. Listovi zelenog čaja nisu oksidisani, pa sadrže visok nivo mikronutrijenata koji sadrže antioksidante poznate kao polifenoli.

Obavljena je ogromna količina istraživanja koja su posvećena svojstvima zelenog čaja, uključujući njegovu sposobnost da ubrza metabolizam. Oni pokazuju da zeleni čaj u stvari može imati blagi efekat sagorevanja masti. To je zbog visokog nivoa katehina, koji su snažni antioksidanti i promovišu gubitak težine pomoću termogeneze, telesnog procesa proizvodnje toplote. Takođe sadrži kofein za koji je dokazano da pospešuje oksidaciju lipida, što dovodi do sagorevanja masnih ćelija.

Prema istraživanjima, vredi piti 2-4 šolje zelenog čaja dnevno. Trebalo bi ga piti bez mleka i šećera, jer se ispostavilo da je bez kalorija i može biti dobra alternativa nezdravim pićima. 

Najnovije