Eliminišite ovu hranu da biste sačuvali pamćenje

Mozak je najvažniji organ ljudskog tela. Kontroliše naše pokrete i čini da svi telesni sistemi funkcionišu. Da biste ga održali u optimalnom stanju, nije važan samo zdrav san i pravilan odmor, već i pravilna ishrana.

Razno voće, povrće, bobičasto voće, orasi, pasulj, pa i vino (u umerenim dozama) blagotvorno deluju na pamćenje. Istovremeno, postoji niz namirnica koje mogu smanjiti kognitivne funkcije i povećati rizik od razvoja moždanih bolesti. Identifikovala ih je američki nutricionista Martha Clare Morris. Ona je, zajedno sa timom iz Medicinskog centra Univerziteta Rush (Čikago, SAD), razvila dijetu (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) – MIND. Prvi članci o njoj objavljeni su 2015. godine, a zasniva se na nutritivnom režimu koji je usmeren na podršku zdravlju mozga.

Evo liste od 5 namirnica koje treba ograničiti da bi mozak ostao aktivan:

1. Crveno meso

Crveno meso je bogato zasićenim mastima, što može podići nivo holesterola u krvi i ugroziti vaskularno zdravlje. Takođe, masti mogu uticati na akumulaciju gvožđa u mozgu. Ovo povećava rizik od razvoja Alchajmerove bolesti. Ograničite crveno meso na 4 porcije nedeljno.

2. Brza hrana

Preporučuje se potpuno isključiti upotrebu brze hrane i druge pržene hrane. Takva hrana uništava nervne ćelije mozga, što narušava pamćenje i koncentraciju.

3. Sir

Sir je takođe bogat zasićenim mastima. Vredi ograničiti upotrebu na jednom nedeljno.

4. Maslac

Prekomerna konzumacija omega-6 masti, koje se nalaze u maslacu, može ozbiljno naštetiti vašem zdravlju i prouzrokovati razvoj mnogih ozbiljnih bolesti. Na primer, dijabetes, gojaznost i Alchajmerova bolest.

5. Pecivo i slatkiši

Lepinje, čokolade i gazirani sokovi sadrže ogromne količine šećera koji ozbiljno inhibira mozak sprečavajući nervne ćelije da prenose signale. A ako ne možete da živite bez slatkiša, pokušajte da pređete na poslastice i voće bez šećera. 

Najnovije