Povećajte hemoglobin prirodnim putem

Za zdravlje i dobrobit srca.

Uz pomoć koje hrane možemo podići hemoglobin i popraviti krvnu sliku?

Hemoglobin je protein bogat gvožđem prisutan u crvenim krvnim zrncima i odgovoran je za snabdevanje celog tela kiseonikom. Može se sa sigurnošću nazvati jednom od najvažnijih supstanci u telu, jer igra ključnu ulogu u razmeni gasova – nepotrebno je reći koliko je opasan nizak nivo hemoglobina u telu i kako nedostatak utiče na sve funkcije u organizmu.

Najčešće je razlog za nizak nivo hemoglobina upravo nedostatak gvožđa u telu i loša ishrana. Zbog nedostatka gvožđa, dolazi do pojavljivanja anemije, a anemija donosi hronične glavobolje, slabost, gubitak koncentracije, umor, nesvesticu. Da biste izbegli pojavu anemije i sve ove tegobe, potrebno je pratiti nivo gvožđa u krvi.

Za razliku od mnogih drugih elemenata u tragovima, gvožđe se nalazi u velikim količinama u hrani, a korigovanje ishrane pomoći će da se lako nadoknadi njegov nedostatak.

Iznutrice, crveno i belo meso sadrže najviše gvožđa. Čak i mala količina ove hrane biće dovoljna da gotovo u potpunosti pokrije potrebe tela za gvožđem. Sledeći na listi su morski plodovi, posebno ostrige i školjke, a tek onda biljni proizvodi. Iz tog razloga bi vegani i vegetarijanci trebalo biti posebno oprezni dok nadgledaju nivo gvožđa u telu i, možda, potraže pomoć stručnjaka. Od biljnih namirnica, spirulina i suve pečurke imaju najveći sadržaj gvožđa. Pored gvožđa, ove namirnice će snabdeti telo različitim mineralima (kalcijum, magnezijum, cink), vitaminima i antioksidantima, koji će ne samo pomoći da se izbegne anemija, već će pozitivno uticati na telo, uključujući i usporavanje starenja.

Ako vam spirulina i pečurke nisu po volji, ne brinite. Unos gvožđa možete dobiti iz spanaća, nara, jabuka, mahunarki, kvinoje i tofua. Najvažnije je da ne zaboravite da nadgledate raznolikost i ravnotežu ishrane – tada vas neće ugroziti ni anemija, niti bilo koja druga bolest povezana sa nutritivnim nedostatkom.  

Najnovije