Koje namirnice međusobno ne treba kombinovati

Da se ne biste ugojili i kako biste izbegli probavne probleme.

Najteži deo stvaranja uravnotežene ishrane je sposobnost međusobnog kombinovanja namirnica. Neke se zajedno pretvore u pravi moćni par i međusobno poboljšavaju korisna svojstva, a neke, naprotiv, ometaju apsorpciju hranljivih sastojaka, mogu izazvati nelagodnost u crevima i višak kilograma.

Koje kombinacije proizvoda treba izbegavati?

Hleb i džem

Hrskavi tost sa mirisnim džemom zvuči kao savršen doručak, ali nutricionisti se ne slažu. Dvostruka porcija ugljenih hidrata, uz gotovo potpuno odsustvo proteina i masti, izazvaće skok šećera u krvi, što će dodatno povećati apetit i značajno povećati rizik od prejedanja. Pored toga, ova kombinacija hrane je teško svarljiva i može prouzrokovati nadimanje i težinu u stomaku.

Salata sa niskim sadržajem masti

Iako biste pomislili upravo suprotno, nutricionisti se slažu sa činjenicom da povrće treba jesti sa mastima (zdravim, naravno). Činjenica je da su vitamini A, E i K, kojima povrće obiluje, rastvorljivi u mastima, odnosno bez masti ih telo uopšte ne apsorbuje, pa samim tim nemaju nikakve koristi. Salatu treba začiniti ekstradevičanskim maslinovim uljem ili drugim zdravim prelivima za salate.

Kafa i hrana bogata gvožđem

Loše vesti za ljubitelje doručka sa kajganom i šoljom kafe su da se ne preporučuje konzumiranje ovih proizvoda u jednom obroku. Polifenoli i tanini koji se nalaze u kafi sprečavaju da telo apsorbuje gvožđe. Nedostatak ovog elementa izaziva hronični umor, pa čak i srčane probleme. Kafa je istovremeno bogata mnogim korisnim kiselinama i antioksidantima, pa je ne bi trebalo potpuno napustiti – samo je pijte odvojeno od hrane.

Vino i desert

Uprkos činjenici da mnogi restorani imaju vina koja se u osnovi poslužuju uz deserte, ova kombinacija je veoma štetna za varenje. Pored toga, kombinacija alkohola i šećera izaziva nagli porast nivoa glukoze u krvi, povećava stres i dovodi do viška kilograma.  

harpersbazaar.ru

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.