Da li zaista možemo da detoksujemo organizam i kako?

Mit ili ipak ne

detoks

Detoks je verovatno najomiljenija reč svih onih zaljubljenika u fitnes/amatera koji žele da se za nekoliko dana, bez mnogo muke, reše viška kilograma. Kada ovo stavimo “na papir” postajemo svesni koliko nerealno zvuči da ćemo bilo šta postići po tom pitanju jednostavnim ispijanjem nekog tamo detoks napitka, izgladnjivanjem ili pak sedenjem u sauni po nekoliko sati! Pa ipak, priznajemo, i dalje nam se desi da nasednemo na detoks-priču od koje se pravim stručnjacima diže kosa na glavi. 

Da, svi želimo brze rezultate, ali kako ne bismo ponovo prolazili kroz izmišljene režime koji ne daju rezultate, hajde da jednom za svagda rešimo misteriju detoksa – šta je, kako se sprovodi i koliki je naš udeo u svemu tome?

Šta je zapravo detoks?

Činjenica je – mnogo pričamo o detoksu i toksinima, bez čvrste ideje o čemu zapravo pričamo. Toksini su otrovni molekuli koje telo može da unese iz spoljnih izvora, dok su spoljašnji toksini sve hemikalije koje je proizveo čovek: zagađenje vazduha, hemikalije u vodi ili kozmetički proizvodi, lekovi, građevinski materijali u našim kućama, prerađena hrana ili neorganski proizvodi, objašnjavaju lekari. 

Srećom, većina ovih toksina se može razložiti i izbaciti iz organizma zahvaljujući sistemu za detoksikaciju koji već postoji u našem telu. Tu su i takozvani unutrašnji toksini poput viška holesterola, bakterija, virusa itd, sa kojima se telo takođe bori i samo ih uklanja. Ovo znači samo jedno – ne trebaju nam proizvodi, sredstva za čišćenje ili dijeta koji bi nam pomogli u detoksikaciji. Telo je samo po sebi moćna mašina za detoksikaciju. 

 

Kako se telo detoksuje?

Na mnogo načina! Jetra i bubrezi svakako igraju ključnu ulogu, ali nije zanemarljiv ni doprinos digestivnog trakta i kože – jetra uklanja toksine i razlaže ih tako da ih bubrezi mogu izbaciti, bubrezi filtriraju otpad, digestivni trakt izbacuje štetne materije iz tela kroz pražnjenje creva, a koža se detoksuje znojenjem. Dakle, zdravo telo je napravljeno tako da identifikuje, preradi i eliminiše supstance koje su ili nepotrebne ili štetne same po sebi što znači da nam svakakvi detoks napici na kraju dana zaista nisu potrebni. 

Zanimljivo je da telo može da se detoksuje i na mnoge druge načine, kao što je – disanje! Čak i sa nečim tako jednostavnim kao što je disanje, telo ipak zna da udahne nešto korisno i dobro (kiseonik), a izdahne loše (ugljen-dioksid).

Kada toksini postaju štetni?

Iako na osnovu ovoga možemo da pomislimo kako ne moramo da vodimo računa o unosu toksina kada naše telo već radi sve samo i umesto nas – to nije tačno. Naše telo jeste stvoreno za detoksikaciju, ali ako postoji prekomerna izloženost toksinima, ono neće moći da radi dovoljno brzo da bi ih se rešilo. Osim toga, jetri, digestivnom sistemu i bubrezima je ipak potrebno malo brige i pažnje da bi obavili svoj posao – već znamo da telo najbolje funkcioniše kada se dobro ophodimo prema njemu, a to važi i za samu detoksikaciju.

Kako pomoći organizmu u prirodnom procesu detoksikacije?

Dovoljno sna

Nije da nam je bio potreban razlog da isključimo telefon i večeras legnemo ranije, ali to ćemo posle svega ovoga definitivno uraditi! Dok spavamo, naše telo se resetuje, a sa prilikom da malo uspori i osveži se, ono će moći da eliminiše toksičan otpad koji se nakupio tokom dana. Zato, za najbolje rezultate, potrudite se da spavate od 7 do 9 sati, svake noći.

Adekvatna ishrana

Nažalost, moralo je da dođe do ovoga – da, jako je važno šta jedemo. Unosom prevelike količine šećera i prerađene hrane doprinosimo unosu toksina, a sećamo se kakav problem nastaje kada se izložimo njihovoj prekomernoj količini. Prirodan proces detoksikacije će pospešiti zdrava i “čista” ishrana koja podrazumeva dosta voća i povrća različitih boja koje će nam obezbediti sve potrebne hranljive materije. Dakle, antioksidanti i vlakna su ključni elementi ishrane, a bilo bi dobro da konzumirate što više organske hrane, kako biste izbegli unos herbicida, pesticida i drugih hormona koji doprinose toksičnom otpadu.

Unos dovoljne količine vode

Zaboravite na detoks čajeve, praškove ili sokove – sve što vam je potrebno je dobra stara voda! Znamo, nije najomiljenije piće na svetu, ali činjenica je da “radi posao”. Uz adekvatnu količinu vode, ne samo da ćete biti hidrirani tokom celog dana (što je, uzgred, odlično i za izgled kože) već ćete pomoći bubrezima da lakše izbace sve toksine. 

Vežbanje

Vežbanje će doprineti tome da ojačate, doprinesete zdravlju srca, ali i boljem raspoloženju, a ovakvo sveukupno zdravlje imaće uticaj i na uklanjanje toksina iz organizma. Osim toga, vežbanjem podstičemo limfnu cirkulaciju i znojenje, a oba su ključna za proces detoksikacije tela. Da li je neko za vruću jogu?!

Smanjenje izloženosti toksinima

Na kraju, osim što ćete voditi računa o celokupnom zdravlju kroz plan ishrane, unos tečnosti, vežbanje i spavanje, postoje još neke sitnice koje će vam pomoći da zapravo u startu smanjite izloženost toksinima – pokušajte sa filtriranjem vode, pročišćivanjem vazduha kod kuće, provodite vreme u prirodi udišući svež vazduh… Koristite održive materijale i netoksičnu/čistu kozmetiku i proizvode za čišćenje kuće i pranje veša.

Shvatite ovo kao male načine da se zahvalite svom telu što radi tako važan posao!

Fotografije: Shutterstock, Kaboom pics

 

Najnovije