Promene u ishrani koje produžavaju život

Osnove zdravog izbora namirnica prema savetima lekara.

Jedan doktor je putem TikTok naloga podelio savete koji nam mogu pomoći ne samo da se bolje osećamo i budemo zdravi, već i da produžimo život. Iako svi mi uglavnom znamo koje su namirnice poželjne za naš organizam, a koje nisu, nije naodmet to ponoviti, kako bi to usvojili kao životni stil ili barem počeli da razmišljamo o tome. Vremenom, sigurno ćemo postati svesni značaja adekvatne ishrane, a ne da čekamo da nas naše telo opominje.

Doktor Entoni Jun iz Detroita, iskoristio je ovu društvenu mrežu kako bi objasnio svojim pratiocima rezultate nove studije nazvane „Procenjeni uticaj izbora hrane na životni vek: Studija modeliranja“. Stoga, potrebno je smanjiti količinu brze hrane, zaustaviti žudnju za šniclom koja mami i biti spreman za unos velike količine pasulja kako bismo dobacili koju godinu više.

Osnove zdravog izbora su sledeće:

POVEĆANJE UNOSA RIBE koje su pune omega 3 masnih kiselina.

IZBEGAVANJE CRVENOG MESA I PRERAĐEVINA

POVEĆANJE UNOSA ORAŠASTIH PLODOVA I SEMENKI, jer su zdravi izvori masti i proteina

STOP PIĆIMA KOJA SADRŽE ŠEĆERE – pijte prirodno ceđene sokove, nezaslađene čajeve

MAHUNARKE SU POŽELJNE – pasulj, sočivo, grašak, izvanredan su izvor proteina i vlakana.

INTEGRALNE ŽITARICE – heljda, ovsena kaša i tamni pirinač – njima možete zameniti prerađene žitarice poput belog pirinča i testenine.

REDUKOVANA UPOTREBA MLEKA I MLEČNIH PROIZVODA

SVEŽE VOĆE I POVRĆE – uvek su dobrodošli

UMERENOST je ključna, jer ma koliko da se zdravo hranite, a ne vodite računa o količini koju unosite, svi vaši napori su uzaludni.

Foto: Unsplash

Tekst: S.M.

Najnovije