Sezona kivija: kako će ovo voće pomoći imunološkom sistemu

Kivi je plod kineske zeljaste loze Actinidia. U početku su bobice (sa stanovišta biologije kivi je upravo bobica) aktinidije bile male i kisele. Početkom 20. veka baštovan je doneo kivi iz Kine na Novi Zeland i temeljno se bavio uzgojem. Trebalo je oko 30 godina da se neugledne kisele bobice pretvore u ono što danas zovemo kivi.

Bobica svoje ime duguje sličnosti sa simbolom Novog Zelanda – pticom kivi. Vitaminski sastav bobica nije ništa manje zanimljiv od istorije njihovog porekla.

Zašto bi kivi trebalo dodati u ishranu (bar tokom hladne zimske sezone), otkrivamo u nastavku.

Pulpa kivija sadrži enzim aktinidin. Neophodan je za razgradnju proteina i olakšavanje probave hrane. Pored aktinidina, varenje pomažu i voćne kiseline kojima je voće takođe bogato. Ovo je posebno važno kada u stomaku nema dovoljne proizvodnje hlorovodonične kiseline. U kineskoj medicini kivi se vekovima koristi za normalizaciju rada digestivnog trakta i smanjenje rizika od bubrežnih kamenaca. Kivi sadrži vitamin C – 4 dnevne doze na samo 100 g voća. Vitamin C je moćan prirodni antioksidans. Štiti ćelije od oštećenja slobodnim radikalima, sprečava razvoj upale, usporava starenje i značajno poboljšava stanje kože, dajući joj ravnomernu boju i sjaj. Još jedna važna prednost vitamina C je u tome što stimuliše sopstvenu proizvodnju kolagena u telu i poboljšava njegovu apsorpciju ako uzimate proteine u obliku dijetetskih suplemenata. Svetlo voće pomaže u jačanju imunološkog sistema (zahvaljujući istom vitaminu C i voćnim kiselinama). Redovna konzumacija voća podstiče proizvodnju imunoglobulina, štiteći vaše telo od virusa i bakterija koje uzrokuju bolesti.

Kivi je bogat vitaminom K, kalijumom i prirodnim komponentama za razređivanje krvi – ove supstance smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, jačaju srčani mišić, povećavaju elastičnost zidova i sprečavaju njihovo kalcifikovanje.

I na kraju, kivi je dijetetski proizvod. Ima malo šećera i malo kalorija, pa ga nutricionisti posebno preporučuju uvrštavanju u ishranu svima koji žele da izgube težinu. Dodajte kivi žitaricama, jogurtima i salatama ili ga jedite kao međuobrok ili desert.

harpersbazaar.ru

Najnovije