Sir izaziva zavisnost – kako to utiče na organizam?

Kako se formira zavisnost od hrane?

Sir je univerzalni favorit. U raznim oblicima može se naći u gotovo svim kuhinjama sveta. Proizvod je bogat kalcijumom, kalijumom, proteinima i vitaminom D, koji su toliko važni za telo, međutim, nije sve tako jednostavno: naučnici su otkrili da se može razviti zavisnost od sira slična pravoj zavisnosti od narkotika.

Zašto se to događa i šta uraditi ako ste zavisni od sira? 

Savremena nauka ima dva objašnjenja zašto redovno konzumiranje sira može izazvati zavisnost od hrane. Sir, kao i svi mlečni proizvodi, sadrži poseban protein – kazein. U siru je prisutan 10 puta više nego u mleku, kefiru ili jogurtu (za proizvodnju 1 kg sira u proseku je potrebno 10 litara mleka). Tokom varenja, složeni protein kazein se razgrađuje na manja jedinjenja – kasomorfin. Kasomorfin se vezuje za dopaminske receptore u mozgu, ima opijumski efekat i izaziva zavisnost. Prema ovom principu, formiranje bilo koje zavisnosti deluje: aktivne supstance (svuda su različite) reaguju sa receptorima, prisiljavajući ih da aktivno proizvode dopamin – hormon sreće.

Masnoće deluju na sličan način. Brojna istraživanja potvrđuju da hrana sa visokom masnoćom takođe aktivira centre za zadovoljstvo i može da izazove zavisnost. Zbog toga nas pomfrit privlači mnogo češće nego salata. Organizam, čije sposobnosti često potcenjujemo, savršeno oseća izvor ove radosti, a mozak šalje signal: „više!“. Dakle, umesto par kriški sira pojedete ceo komad, umesto jedne bombone – ceo paket, a umesto jednog koktela popijete tri. Masti, kojih u siru ima mnogo, rade na istom principu. 

Uprkos činjenici da se zavisnost od hrane i narkotika formira po identičnom obrascu, postoji značajna razlika. Hrana nije lek, neće uništiti vaše telo i, naprotiv, doneće mnogo koristi. Da biste se rešili zavisnosti od hrane, čak nije potrebno isključiti proizvod iz ishrane – samo kontrolišite količinu. Ako patite od „zavisnosti od sira“, pokušajte sa jednostavnom terapijom: odustajanje od proizvoda od 3-5 dana, a zatim jasno naznačite sebi dozvoljenu količinu dnevno i pokušajte da ne prelazite dalje. Umereno, sir će vam koristiti samo za rad mozga, zdravlje srca i kostiju.

 harpersbazaar.ru

Najnovije