Poznato je da je sveža riba mnogo hranljivija od smrznute, jer postoje vitamini koji se uništavaju tokom zamrzavanja. Da li je baš tako?
Ako je pre deset godina objavljen članak u uticajnom Washington Post-u pod naslovom „Da li kuvari pripremaju smrznutu ribu?“ pokrenuo pitanja, sada je ova izjava postala aksiom.
Zamrzavanje ne samo da zadržava hranljiva svojstva ribe, već sprečava rast i razvoj bakterija.
Druga slika sveta
Za mnoge od nas snažna povezanost sa istinski zdravim životnim stilom nemoguća je bez sveže hrane. Vizuelno izgleda ovako: velika pijaca, platnene vreće sa svežim povrćem, prelepi buket karfiola i brokolija i brašno po izboru u blizini tezge sa obiljem ribe koja je nedavno plivala u okeanu ili moru. Takva slika deluje mnogo lepše od banalnog odlaska u supermarket: u prvom slučaju fizički osećate ponos zbog brige o sebi i svom zdravlju, a u drugom je to uobičajeno da ne biste ostali gladni.
Mi brinemo o životnoj sredini
Ako razmislite, pre ili kasnije postaviće se pitanje: kako je sveža riba završila u prodavnici van sezone? A istina vas zapravo može obeshrabriti. Ovu ribu su najverovatnije kupili smrznutu, a zatim odmrznuli i stavili na led za lepu sliku i obećanje svežine. Ali u stvari, izložene višestrukom odmrzavanju, ribe će izgubiti svoje hranljive osobine.
Tu je i lep bonus sa ekološke tačke gledišta. Ako ste zabrinuti zbog ugljeničnog otiska, smrznuta riba ostaviće mnogo manji otisak od one koja je sveža. Dakle, ovaj argument u korist smrznute ribe možemo sa sigurnošću nazvati najsadržajnijim.
Sada više nema razloga za odricanje od ribe u vašoj ishrani. Smrznuta riba je jeftinija od sveže i potpuno je sigurna.