Harper's Bazaar Srbija

Šta je “clean eating” koncept ishrane?

Na osnovu samog naziva naslućujete da je reč o zdravom pristupu izboru namirnica

Svedoci smo obilja proizvoda u hipermarketima koji svojim izgledom i atraktivnom ambalažom privlače pažnju i zovu da ih probamo, odnosno kupimo. S druge strane, trebalo bi da znamo da su brojni artikli prepuni genetski modifikovanih sastojaka, čija česta upotreba dovodi do najrazličitijih bolesti, od gojaznosti, dijabetesa, povišenog pritiska… pa do kancera imnogih drugih oboljenja. Upravo iz tog razloga, brige za zdravlje i dugovečniji život, nastao je koncept “clean eating” (čista ishrana). Na osnovu samog naziva naslućujete da je reč o zdravom pristupu izboru namirnica, onih koji povoljno utiču na celokupnu blagodet organizma.

Koncept “clean eating” podrazumeva hranu bogatu mineralima i vitaminima u svom najprirodnijem obliku (voće, povrće, mahunarke, integralne žitarice, biljne i životinjske proteine, začinsko bilje…) Pored pravilnog odabira namirnica, veoma je važno nutrijente ravnomerno izbalansirati, u cilju unapređenja zdravlja, dobrog raspoloženja, imuniteta i drugih benefita.

1. JEDITE ŠTO VIŠE VOĆA I POVRĆA

Povrće i voće spadaju u najzdravije namirnice, jer sadrže vlakna, vitamine, minerale i brojna druga jedinjenja koja pomažu u borbi sa upalama, te štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala.

Voće i povrće možete da konzumirate sirovo, u salatama, smutijima, ali i kuvano ili bareno. Birajte plodove organskog porekla, kako biste izbegli pesticide i druge hemikalije.

2. SAMI PRIPREMAJTE OBROKE – KUVAJTE

Najbolji način da imate kontrolu nad ishranom i da znate šta unosite u organizam, kao i kakvog kvaliteta su namirnice, jeste da odvojite vreme i sami pripremate obroke. Na taj način imaćete kontrolu nad sastojcima koje unosite u organizam. Iako vam možda to deluje kao nemoguća misija, jer mislite da je kuvanje za vas isuviše komplikovano, vrlo brzo ćete shvatiti da je zabavno kreirati jela po svom ukusu, i da nije potrebno previše vremena odvojiti za tu aktivnost. Danas to barem nije teško, internet je prepun zanimljivih recepata, a vi počnite od onih najjednostavnijih.

3. ČITAJTE DEKLARACIJU PROIZVODA KOJI KUPUJETE

Većina nas nema naviku da se bakće sa čitanjem onih sitnih slova na deklaraciji, što je sasvim pogrešno. To treba da nam postane navika, jer ćemo tako saznati brojne informacije o željenom proizvodu. Ono što treba da znati jeste da su sastojci na deklaracijama ispisani prema procentu zastupljenosti, tako da ukoliko je, na primer, na prvom mestu šećer znaćete da vam ta namirnica nije preporučljiva jer je reč o većinskom sadržaju u odnosu na druge sastojke.

4. IZBACITE IZ ISHRANE RAFINISANE UGLJENE HIDRATE (ŠEĆER)

Industrijski prerađeni šećeri su u tesnoj vezi sa gojaznošću i brojnim drugim zdravstvenim tegobama. Oni uništavaju ćelije imunološkog sistema, povećavaju kiselost organizma i mogu uzrokovati brojne bolesti.

Rafinisani ugljeni hidrati se nalaze u gotovo svim prehrambenim industrijskim proizvodima, ne samo u slatkišima. Ima ih u slanim grickalicama, hlebu, pecivima, testenini, mlečnim proizvodima, mesnim prerađevinama. Umesto šećera koristite med, javorov sirup ili kokosov šećer.

5. IZBEGAVAJTE INDUSTRIJSKI PRERAĐENU HRANU

Pored šećera, prerađene namirnice sadrže i brojne druge aditive, kao što su veštačke boje, arome i pojačivači ukusa, koji takođe mogu imati negativan uticaj na  zdravlje organizma.

Svi aditivi na deklaracijama proizvoda označeni su slovom E i određenim brojem. Na pozitivnoj listi nalazi se 338 aditiva, koji su prema funkcionalnom svojstvu podeljeni u 22 kategorije. Međutim, bez obzira na to što postoje propisana ograničenja, na mnogim ambalažama nije naznačena količina aditiva u proizvodu, već samo njihov naziv.

Foto: Unsplash

Najnovije