Harper's Bazaar Srbija

Šta je mišićni disbalans i koliko je opasan

I što je najvažnije - kako to izbeći?

U našem telu postoji veliki broj mišića, koji bi (u idealnom scenariju) trebalo da se naprežu i razvijaju simetrično. Međutim, u većini slučajeva dolazi do razlike: neki mišići postaju jači od drugih, što rezultira mišićnom neravnotežom. Ovo može da izazove grčeve mišića, loše držanje tela, a dugoročno i pomeranje unutrašnjih organa i zakrivljenost kičme. Zašto se to događa, kome najviše preti mišićna neravnoteža i, što je najvažnije, kako to izbeći – reći ćemo vam u nastavku.

Zašto se javlja mišićni disbalans?

Nepravilna tehnika treninga snage ostaje jedan od najčešćih uzroka neravnoteže mišića. Neki mišići u našem telu su jači od drugih, a tokom vežbanja nehotice stavljamo veći teret na jače mišiće. To se može dogoditi čak i kada radite bezopasne vežbe poput čučnjeva, sklekova ili planka. Nedostatak sportskih aktivnosti, kao i sedentarni način života, navika nošenja teških torbi u jednoj ruci (ili na jednom ramenu) dodatno pogoršavaju situaciju.

Što više disbalans napreduje, to je opasnije po zdravlje. Slabljenje mišića na jednoj strani dovodi do skraćivanja mišića na drugoj, ravnoteža tela se menja i težište se pomera. Kao rezultat nastaje loše držanje tela (naginjanje ili previše savijanje u lumbalnoj regiji), grčevi mišića, pa čak i zakrivljenost kičme i pomeranje unutrašnjih organa.

Šta da radite?

Ne zanemarujte trening snage

Čak i ako se bavite sportom s ciljem mršavljenja, ne treba se ograničavati na kardio. Primetno povećanje mišićne mase (čega se mnogi plaše) javlja se samo kada radite sa velikim tegovima i unosite višak kalorija. U svim ostalim slučajevima, trening snage jednostavno će vam pomoći da ojačate mišiće celog tela, pomažući u dobijanju zategnute figure i izbegavanju brojnih zdravstvenih problema.

Obavezno vežbajte pravilno

Kao što je gore pomenuto, izvođenjem vežbi možemo nehotice da prenesemo opterećenje na jače mišiće. Ako ste novi u treningu snage, bolje je vežbati pod nadzorom trenera, a takođe koristite „jednostrane“ tegove (na primer, bućice umesto šipke).

Sedite uspravno

Savet je banalan, ali prema statistikama, dok smo za stolom, koncentrišemo se na svoje držanje prva 2-3 minuta. Ako ste, počevši sa radom, u početku sedeli uspravno, onda ćete u roku od nekoliko minuta nehotice promeniti položaj u „udobniji“: pogrbiti se ili saviti na jednu stranu.  

Koristite obe ruke

Najčešće mišići ruku i ramenog pojasa pate od neravnoteže. To je sasvim logično, jer (bez obzira da li ste dešnjak ili levoruk) uvek koristimo jednu ruku više od druge. Ovo je naročito tačno kada nosite teške torbe i pakete: naviknite se na ravnomerno raspoređivanje tereta i stalno premeštanje torbe sa jednog ramena na drugo.

Najnovije