U koliko sati je pravo vreme za doručak

Kada morate jesti kako biste uživali u svim benefitima?

Doručak se tradicionalno smatra najvažnijim obrokom u danu. Nije iznenađujuće, jer upravo s njim započinje rad našeg digestivnog sistema, što znači da bi doručak morao biti od maksimalne koristi. Dobar doručak može vam pomoći da kontrolišete glad tokom dana, pa čak i da izgubite višak kilograma. S obzirom na to da smo više puta govorili šta treba jesti za doručak, ovog puta otkrivamo u koje vreme je najbolje posvetiti se prvom obroku dana, kako bi hrana donela maksimalnu korist.

Idealan doručak trebalo bi da bude najmanje deset do dvanaest sati nakon poslednjeg obroka – odnosno, ako ste večerali u 20:00, najuspešniji obrok sledećeg dana za vas biće u 8:00 ujutru. Najbolje vreme za doručak je između 7:00 i 9:00 ili, ako se probudite kasnije, u roku od dva sata nakon ustajanja. Takva rutina pomaže u održavanju digestivnog sistema i kontroli nivoa šećera u krvi.

Ako vam se ne jede ujutro, onda definitivno ne trebada se forsirate, čak i ako ustajete zaista rano. Ipak, trebalo bi da se pobrinete da u slučaju gladi imate mogućnost zdravog i obilnog obroka gde god da se nalazite, jer u suprotnom jednostavno nećete imati dovoljno energije za čitav dan. 

Stručnjaci savetuju biranje hrane sa visokim sadržajem proteina za doručak. Kao prvo, ona će vam ponuditi idealan osećaj sitosti, a kao drugo, korisna je za gubitak viška kilograma jer smanjuje rizik taloženja masti u telu. Kada se radi o ugljenim hidratima, ni njih ne treba u potpunosti isključiti čak i kada se pridržavate dijetalnog režima ishrane, jer oni vašem telu obezbeđuju potrebnu energiju. 

foto:Instagram

Najnovije