Zašto je brokoli zaista dobar za vas

Brokoli je vredan dijetalni proizvod, bogat vitaminima i hranjivim sastojcima, a istovremeno sadrži malo kalorija.

Brokoli je bogat vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Kalorični sadržaj proizvoda je oko 30 kcal na 100 grama, što ga čini apsolutno sigurnim za figuru. Brokoli dodajte u salate, mesna jela ili koristite samostalno. Porcija od 150 g kuvanog brokolija sadrži toliko vitamina C kao i narandža i dobar je izvor beta-karotena. Vitamin C proizvodi kolagen koji formira tkiva i kosti u telu, i pomaže u zaceljivanju posekotina i rana. Vitamin C je moćan antioksidans i štiti telo od štetnih slobodnih radikala. Brokoli takođe sadrži vitamine B1, B2, B3, B6, gvožđe, magnezijum, kalijum i cink. Ova sorta sadrži sulforofan, sumporno jedinjenje za koje se smatra da smanjuje rizik od nekih vrsta raka. 

Brokoli sadrži karotenoide poput luteina i zeaksantina, koji su u studijama 2006. i 2003. godine bili povezani sa smanjenim rizikom od oštećenja vida povezanih sa starenjem, poput katarakte i makularne degeneracije. Noćno slepilo je takođe povezano sa nedostatkom vitamina A. Brokoli sadrži beta-karoten, koji telo pretvara u vitamin A.

Za razliku od cvetova brokolija, koji mnogi ne vole zbog svog specifičnog ukusa, semenke ga praktično nemaju, dok sadrže posebno veliku količinu sumpornih jedinjenja, važnih za čišćenje organizma. Uz to, bogate su vitaminom K koji je odgovoran za zdravlje kostiju i krvnih sudova. Kalijum, kalcijum i magnezijum, koji se takođe nalaze u dovoljnim količinama poboljšavaju kognitivne funkcije, jačaju srčani mišić i normalizuju krvni pritisak. Lutein, zeaksantin i beta-karoten poboljšavaju zdravlje očiju, dok se kaempferol bori protiv upale i sprečava alergijske reakcije.

foto:harpersbazaar.ru

Najnovije