Zašto je spavanje pre ponoći toliko važno

Ovo bi moglo da objasni zašto se osećate iscrpljeno.

Ako se u poslednje vreme osećate umorno i iscrpljeno, to bi moglo imati neke veze sa količinom sna pre ponoći. Ti dragoceni trenuci sna pre ponoći su najdragoceniji, jer je sve svedeno na to kako naša tela reaguju na promenu nivoa svetlosti uveče.

Dr Nerina Ramlakhan, stručnjak za spavanje i autor knjige Tired But Wired: The Essential Sleep Toolkit kaže: “Svaka ćelija u telu povezana je sa kretanjem zemlje i meseca. To je nauka – postoji sinhronizacija za to. Postoji područje u mozgu koje se naziva kirkadijski tajmer koji pomaže u sinhronizaciji kretanja i funkcije svake ćelije u telu sa nivoima svetlosti i tame u okruženju.“ Ona nastavlja: ​​”Dakle, kako nivo svetlosti opada ispod određene granice, ona šalje poruku pinealnoj žlezdi kroz oči, a zatim svaka ćelija u telu počinje da prilagođava svoje funkcije.” Drugim rečima, naš kirkadijski ritam je neophodan za regulisanje tela – uključujući krvni pritisak, telesnu temperaturu i proizvodnju hormona.

Dr Ramlakhan ocrtava optimalnu količinu sna koju treba dobiti pre ponoći da bismo se osećali odmornim i osveženim: “Faza od 90 minuta pre ponoći jedna je od najmoćnijih faza sna, jer je to period kada se telo ponovo puni”, kaže dr Ramlakhan. „Podmlađuje se na svim nivoima – fizički, mentalno, emocionalno i, verujem, i duhovno. Postoji mnogo isceljenja koje se dešavaju u prvoj fazi spavanja.”

Takođe primećuje koliko je ova faza važna za reorganizaciju mozga i smanjenje nivoa adrenalina, što je od vitalne važnosti ako osećate da ste pod stresom.

harpersbazaar.com

Najnovije