Zašto je čaj od šafrana dobar za vas

Ovaj začin star je skoro 4 hiljade godina.

Šafran je poznat vekovima – i ovo je možda jedini začin čija se vrednost malo promenila od srednjeg veka, kada se pola kilograma ovog začina moglo zameniti za arapskog konja. Šafran se dobija od cvetova posebne sorte krokusa, koja se najčešće gaji u Iranu, Indiji i Grčkoj. Cveta samo tri do četiri nedelje u oktobru i novembru. Štaviše, nakon sadnje semena krokusa potrebno je tri godine da cveće naraste. Na svakoj biljci se pojavljuju tri do četiri cveta koji se pažljivo uklanjaju rukom, a zatim osuše. 

Danas je još uvek veoma cenjen kao začin koji se koristi u kuvanju i kao alternativni način lečenja raznih bolesti. Nekoliko studija je dokazalo da je šafran efikasan u najrazličitije svrhe. Kao i mnogi drugi začini, može se koristiti i kao čaj. Otkrivamo zašto bi trebalo da ga isprobate:

Prirodni antidepresiv

Šafran se naziva “sunčanim začinom” ne samo zbog svoje boje. Veruje se da ovaj začin poboljšava raspoloženje. Prema istraživanjima, on zapravo može smanjiti simptome kod ljudi sa depresivnim poremećajem. Kao rezultat, šafran se može koristiti kao alternativa lekovima protiv depresije.

Pomaže srcu

Šafran sadrži mnogo različitih hemijskih sastojaka, a neki od njih mogu da pomognu u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola, uz pružanje zaštite od srčanih bolesti antioksidativnim svojstvima.

Ublažavanje simptoma PMS-a

PMS može izazvati gomilu problema, koje idu od promena raspoloženja do fizičke nelagodnosti. Štaviše, kod nekih žena je ova simptomatologija vrlo izražena i izaziva stvarnu patnju. Ako ne želite redovno da uzimate lekove, onda čaj od šafrana može biti dostojna zamena.

Poboljšanje memorije

Šafran sadrži hemikalije krocin i krocetin, koje pomažu u poboljšanju memorije i u efikasnosti učenja. Štaviše, neki istraživači veruju da šafran ima potencijal za lečenje oboljenja koja pogađaju mozak, poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Prevencija raka

Šafran je bogat ne samo antioksidantima već i flavonoidima. Antioksidanti pomažu u odbrani tela od štetnih supstanci. Flavonoidi su hemikalije koje se nalaze u biljkama i pomažu im da se zaštite od gljivica i bolesti.

Kako napraviti čaj od šafrana

Čaj od šafrana se može pripremiti bez aditiva jednostavnim natapanjem začina vrućom vodom. Međutim, ukus može delovati vrlo snažno i gorko, zbog čega mnogi preporučuju mešanje šafrana sa listovima čaja, kao i dodavanje drugog bilja ili začina. Na primer, čaj od šafrana savršeno se uklapa sa kardamomom i kokosovim mlekom.

Najnovije