Znaci da pijete više vode nego što vam treba

Čak ni sa vodom ne treba preterivati.

Stalni podsetnici na redovno konzumiranje vode postali su čvrsto uspostavljeni u našem životu. Međutim, čak i ova tečnost može biti podmukla. Ako ste već postali jedno sa flašom vode za piće, pre ili kasnije će se u vama pojaviti sumnja: da li je moguće preterati sa običnom vodom?

Višak vode neće dovesti ni do čega dobrog, kao ni njen nedostatak. Profesionalno govoreći, pijenje previše vode može dovesti do stanja zvanog hiponatremija – opasan pad nivoa natrijuma u ​​krvi. Upravo natrijum kontroliše raspodelu vode u telu. Važno je nadgledati količinu vode – i ove simptome ne treba zanemariti.

Teško da neko kontroliše koliko često odlazi u toalet u odrasloj dobi. Ali ovo će biti prvi znak da pijete previše vode. Nutricionisti ističu da blago smanjenje nivoa natrijuma neće izazvati očigledne simptome, već će vremenom uticati na telo. Nadimanje, mučnina, pospanost, zbunjenost i glavobolje ukazuju na to da je vreme da se zaustavite. Ako se telo ne može osloboditi viška vode, tada ćelije nabreknu – i glava počinje da boli.

Koliko vam vode zaista treba?

Profesionalci se slažu da zdravim ljudima treba oko 30 mililitara vode dnevno po kilogramu telesne težine. Dakle, osoba teška 60 kg treba da pije oko dva litra dnevno. Preporučuje se da pijete određenu količinu čaša vode dnevno – u početnoj fazi to će vam pomoći da pronađete ravnotežu i dođete do idealne formule.

Istovremeno, važno je zapamtiti da, u stvari, tečnost ulazi u telo ne samo iz vode, već i iz drugih proizvoda. Prema najnovijim podacima, 20% tečnosti dnevno nikako nije obična voda. Promena godišnjeg doba, vremenski uslovi, klima i čak način života utiču na stopu potrošnje vode. Nakon dugog treninga, važno je nadoknaditi gubitak tečnosti, ali ne i preterivati sa količinom vode, jer ovaj gubitak igra ključnu ulogu u mršavljenju.

harpersbazaar.ru

Najnovije