17 namirnica koje zaslužuju status superhrane

Od graška do tahinija – svakodnevni sastojci koji kriju nutritivnu snagu vrednu više od egzotičnih trendova

17 namirnica koje zaslužuju status superhrane
17 namirnica koje zaslužuju status superhrane

Pojam „superhrana“ poslednjih decenija doživeo je pravu eksploziju – od statusnog simbola u ishrani do globalne industrije vredne milijarde. Egzotične bobice, prahovi i korenovi promovisani su kao čudesni izvori zdravlja, često uz visoku cenu po životnu sredinu i džep potrošača. Ipak, sve veći broj nutricionista naglašava da se ključ vitalnosti ne krije u retkim sastojcima sa drugog kraja sveta, već u raznovrsnoj, lokalnoj i dostupnoj hrani koju mnogi od nas već jedu, samo je ne posmatramo kao supernamirnicu. U nastavku donosimo izbor sedamnaest svakodnevnih namirnica koje, daleko od marketinške pompe, kriju nutritivnu snagu vrednu pažnje.

17 namirnica koje zaslužuju status superhrane

Ovas – Ove skromne pahuljice pravi su rudnik vlakana, vitamina i minerala. Njihovi beta-glukani dokazano snižavaju holesterol, a najbolje ih je jesti u obliku kaše ili muslija, sačuvanih u što integralnijem obliku.

Grašak – Nepravedno potcenjen, grašak je izvor proteina, vlakana i složenih ugljenih hidrata. Lako se uklapa u supe, rižota ili salate, a doprinosi regulaciji šećera i pritiska.

Šargarepa – Iza jednostavne narandžaste kore krije se bogatstvo beta-karotena, vitamina A i vlakana. Podržava vid, imunitet i zdravlje kože, bilo da se jede sveža ili termički obrađena.

Krompir – Najčešće viđen na trpezi, a često nepravedno zapostavljen. Krompir sadrži vitamin C, kalijum i gvožđe, a kada se skuva i ohladi, postaje i izvor otpornog skroba koji hrani zdrave crevne bakterije.

Paradajz – Pun vitamina C i kalijuma, ali i likopena, snažnog antioksidansa koji najbolje deluje kada se paradajz kuva, naročito uz maslinovo ulje. Od salata do sosa, koristi su mnogostruke.

Lisnato povrće – Od kelja do spanaća, sve zelene biljke kriju bogat koktel gvožđa, kalcijuma, vitamina i vlakana. Sadrže i glukozinolate, jedinjenja koja mogu štititi od raka.

Rukvica – Ova pikantna, pomalo zaboravljena biljka naročito je bogata vitaminom K, važnim za zdravlje kostiju, a pruža i vitamin C, kalcijum i gvožđe.

Sočivo – Jeftina, a hranljiva osnova mnogih kuhinja. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, dok je u kulinarstvu beskrajno prilagodljivo.

Kupine – Dok je slava pripala borovnicama, kupine su jednako vredne pažnje. Njihovi antocijanini i vlakna jačaju imunitet i pomažu regulaciju šećera u krvi.

Brazilski orah – Dovoljno je nekoliko oraha mesečno za povoljan efekat na holesterol, zahvaljujući visokom sadržaju selena.

Kokice – Kada su pripremljene kod kuće, predstavljaju integralnu grickalicu bogatu vlaknima. Dodajte im začine ili malo maslinovog ulja i dobićete zdravu alternativu industrijskim grickalicama.

Crni pasulj – Osim proteina i vlakana, obiluje polifenolima, antioksidansima koji smanjuju rizik od hroničnih bolesti. Sjajno se uklapa u supe, variva ili kao osnova vegetarijanskih burgera.

Tofu – Biljni izvor proteina, kalcijuma i gvožđa, tofu je istovremeno lagan i hranljiv. Njegova svestranost omogućava da bude glavni sastojak i u azijskim i u mediteranskim jelima.

Edamame – Zelene sojine mahune bogate su proteinima i vlaknima, a jednostavne za pripremu. Iz zamrzivača prelaze direktno u obrok koji drži sitost satima.

Artičoke – Njihova srca povezuju se sa snižavanjem lošeg holesterola, a u jelima donose dašak mediteranske kuhinje.

Tahini – Pasta od susama prepuna je zdravih masti i kalcijuma. Na tostu, sa malo meda, postaje hranljiv i ukusan doručak.

Šećer – Iako često kritikovan, umerene količine šećera korišćene u tradicionalnom kuvanju nisu neprijatelj. Male doze mogu zaokružiti ukus i podsetiti nas na nasleđe domaće kuhinje.

Umesto da tragamo za egzotičnim prahovima i bobicama, pravi luksuz možda je upravo u prepoznavanju vrednosti običnih namirnica. Njihova snaga nije u marketingu, već u svakodnevnoj dostupnosti i tihoj, ali trajnoj podršci našem zdravlju.

Foto: Pexels

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.