Kako do slatke kafe bez upotrebe šećera i veštačkih zaslađivača?

Prava veličina mlevenja, način pripreme i dodaci mogu napraviti svu razliku.

Misija otkrivanja načina kako zasladiti kafu bez upotrebe šećera može biti teška. Mnogi će preporučiti steviju ili monaško voće. Ako ih dodate vašoj kafi, ona će biti slađa, ali i dalje će se raditi o veštačkoj slatkoći. Ispijanje prirodno slatke kafe ima finiji i bogatiji ukus, a da ne spominjemo zdravstvene prednosti za vaše srce i creva.

Osim ako ne koristite sugar-free sirupe ili veštačke zaslađivače, malo je verovatno da će vaš latte imati ukus kao da ste dodali komad šećera ili pumpicu sirupa. Međutim, kada jednom uklonite veštačku slatkoću, lakše ćete osetiti ukus citrusa, orašastih plodova, bobica ili cvetnih nota u svojoj šoljici.

Birajte zrno umesto mlevene kafe pre svega

Svaka kafa počinje zrnom. U zavisnosti od toga gde je uzgajano, imaće različite profile ukusa. Opšti konsenzus među baristima je da zrna arabike imaju slađi i blaži ukus u poređenju sa zrnima robuste. Opšte pravilo je „što je veća nadmorska visina farme zrna kafe, to su zrna slađa“. To znači da su druge popularne opcije za slatka zrna mesta poput Kolumbije, Kenije, Gvatemale, Paname i Etiopije.

Najvažnije je da zrna kupite cela ako želite slađu kafu. Ako možete da ih sameljete neposredno pre upotrebe, imaće mnogo svežiji i slađi ukus.

Način pripremanja kafe je, takođe, bitan

Upotrebom aparata za espreso, kafa se kuva brzo i fino melje. Ovo minimizira oksidaciju kafe i tako će biti prirodno slađa. Ne zaboravite da koristite filtriranu vodu i da eksperimentišete sa odnosom kafe i vode koju koristite.

Kako zasladiti kafu na što zdraviji način

Jasno je da rafinisani šećer nije dobar izbor kada se konzumira u velikim količinama. Zaslađivanje kafe bez njega, dakle, čini ovaj napitak zdravijim. Međutim ako pored mlevenja i pravog načina pripreme vašoj šoljici fali slatkoće okrenite se kulinarskim dodacima: vanili, cimetu, ekstratu badema i drugim slatkim začinima.

Ako ste dovoljno avanturistički raspoloženi, probajte so. Minerali balansiraju ulja kafe i poboljšavaju ukuse, čineći da se cvetne i voćne note više ističu.

 

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.

 

Najnovije