Harper's Bazaar Srbija

Ni Italija, ni Francuska: 5 preporuka Anthony Bourdaina za destinacije sa najboljom kuhinjom

Iako je snimio vrlo ozbiljne serijale u regijama Francuake i Italije, odavši im počast kao lokacijama sa najboljom kuhinjom, ove zemlje čuveni kuvar nije stavio na svoju listu.

Koliko vam je važno da upoznavanje sa novom kulturom doživite i kroz njenu kuhinju? Bilo da ste gurman ili ne, činjenica je kako je jedan od najboljih načina za otkrivanje nove zemlje kroz njen tradicionalni meni, a potom i kroz neke od kultnih restorana – uz svu zabavno koju ova otkrivanja sa sobom donose i svakako hedonizam. Ko bi se bunio?

Legendarni američki chef definitivno ne.

Od kada je započeo svoje globalno kulinarsko putešestvije pre više od dve decenije, pa sve do njegove prerane smrt 2018., Anthony Bourdain obišao je bukvalno čitavu planetu otkrivajući jela i ukuse, koje većina nas nikada neće imati priliku da proba.

Kuvao je sa najpoznatijim kuvarima, svoje tajne su mu otkrivali omiljeni lokalni vlasnici restorana, Anthony je svakako neko kome moramo da verujemo, koliko god nam se njegovi izbori činili iznenađujućima – faktor kojim je on i te kako vešto baratao.

Tako je naravno i u ovom slučaju, Anthony Bourdain nije nas prošetao kroz spektakularne restorane sa Michelin zvezdicom, niti one u koje ne možete ući bez smokinga, još jednom servirao nam je želju za avanturom – ali samo ako se usuđujete.

1. Mozambik

Ova istočno-afrička zemlja sigurno vam ne bi pala na pamet pri bukiranju godišnjeg odmora, ali činjenica je da Anthony to nije ni želeo, nadavši se da će neotkriveni dragulj Mozambika sačuvati u najvećoj meri za sebe. “Malo je stvari na svetu kao što je Mozambik” kaže legenadrni kuvar u svojoj knjizi – pozivajući se kako na prirodne lepote zemlje, tako i na gostoprimljivost ljudi i dakako fanastičan ukus hrane. Naime, mešavina brazilskih začina, originalnog indijskog karija, arapskih i azijskih ukusa čini sastav većine jela na prostoru afričke zemlje koju Bourdain smatra najboljom na ovom kontinetu.

2. Makao

Ova regija koja se nalazi na južnoj obali Kine, najstarija je evropska kolonija u zemlji. Bourdain ju je opisao kao misteriozno mesto nastalo na uzbuđenjima. Jedno od takvih uzbuđenja podarzumevaju opsesiju čipsom, kockanjem, velikim pobedama i najdužom badži džump skokom na svetu. Legenardni kuvar je naravno izveo ovaj skok sa Makao kule i opisao ga šest dugih ali edovoljnih sekundi plivanja kroz vazduh u kome život više ne boli. Makanška kuhinja je naravno druga najpoznatija stvar na listi uzbuđenja. Razlog za to leži u uticaju portugalske, afričke i indijske kuhinje koja se prožima na ovom azijskom parčetu kontinenta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MACAU (@visit.macau)

3. Tajvan

Bourdain opisuje Tajvan kao alternativu Kine, sa tom razlikom što je Tajvan mnogo više vezan za svoju tradiciju i ono što je krucijalno: značajno više u kontaktu sa svojim bogatim kulinarskim svetom. Ovde možete naići na najuzbudljiviju uličnu hranu Azije, ali i onu najukusniju. Noćni marketi mesto su doživljaja koji malo šta može zameniti, pogotovo ukoliko probate drapanu svinjetinu sa bogatim oštrim aromama, morske plodove sa pet vrsta začina i lepinje na pari. „Bio sam na mnogim uličnim pijacama, ali ovo je zaista zemlja čuda“, opisao je Boradian.

4. Trinidad i Tobago

Dva ostrava, jedna država. Dva potpuno drugačija načina života. Bouradin je hvalio ova ostrva zbog specifičnog spoja kultura, religija, etničkih grupa,te još koječga – sve skupa okupanog šarenom prošlošću kolonijalizma, ropstva i nedavno stečenog bogatstva. To je zemlja bogata muzikom i duhom (samo pomislite na njene karnevale) sa užurbanim gradovima i netaknutim plažama. Hrana je mešavina karipskih klasika: plodova mora sa inidjskim uticajem. „Traljava konstrukcija najpoznatijeg snedviča na ovoj lokaciji navodi me da postavim brojna strukturalna pitanja, ali mekana lepinja u indijskom stilu sa leblebijama, sosom od bibera i manga, nagoni me da samo sa uživanjem žvaćem i ćutim“, reako je Boradain.

5. Nigerija

Lagos, prestonicu Nigerije Bouradin je nazvao mega-gradom, nazvavši ga živim, smelim mestom koje odlikuje mešavina ekstremnog bogatstva i ekstremnog siromaštva. Zaljubio se u energiju grada, njegovu dinamiku i vrevu, dovitljivost i ljubaznost lokalaca – od onih koji žive na takozvanim vodenim putevima osiromašene Makoko četvrti do onih drugih sa prebivalištem u „Vrtu snova“ na ostvru Viktorija. Otkrio je da se najbolja hrna može naći u „bukama“, restoranima poznatim pod nazivom „Mama Put“, koji su dobili naziv po činjenici da bi kupac od vlasnika restorana (po imenu Mama) mogao svaki put zatražiti da mu se dospe još („put“ eng. – staviti, dosuti još) na tanjir. Čuvena je egusi supa načinjea od kozijeg mesa, semenki dinje i čilija koji se nalazi u osnovi ribljeg temeljca.

Priredila: Maja Bunčić

Foto: Profimedia

Najnovije