Restoran Fig: Mesto gde se užitak susreće sa prirodom Fruske Gore

Gastro preporuka

Na nekih sat vremena vožnje od Beograda, u selu Rakovac, nalazi se gastronomski dragulj Fruške Gore, restoran Fig. Ono što je karakteristično za ovaj restoran, pored sjajne hrane sa akcentom na domaće, lokalne proizvode i sezonske namirnice – i naširoko poznate gibanice sa četiri vrste sira, je da pripada kompleksu gde su smeštene i prve i jedine biodinamičke vinarije u Srbiji: Imperator i Salaxia.

Kada zakoračite u njegovu prostranu baštu, odmah ćete osetiti miris svežine i šume koja ga okružuje, iza koje se nalaze vinogradi, a čije plodove možete degustirati odmah. Dočekaće vas preljubazno osoblje na čelu sa iskusnim menadžerom Darkom Kalabom, i direktorkom Đurđom Katić, koja će vam uz obilazak inoks i barik sale, otkriti da za ovaj tim kvalitet nema kompromisa i da im je u interesu da ono što proizvedu zaista bude vanserijski – kao i njihovi napori koje ulažu u vinogradima a potom i u podrumu.

U ušuškanom restoranu nazad, atmosfera je porodična a muzika lagana, jer sve se podređuje uživanju u prirodi, svežini i kvalitetu za sva čula. Grilovani koziji sir preporučuju uz sveže vino Imperator Klod 2022 od sovinjon blana, a uz pate od zeca sa sosom od maline i džemom od crvenog luka, traminac Imperator Gratio 2022. Šardone Burlesque 2021 vinarije Salaxia savršeno se složi sa kapeletima punjenim sirom, a pino noar vinarije Imperator sa svinjskom potrbušinom na kremi od žute paprike i sataraša.

Ljubitelji slatkih ukusa, uživaće u Flavius 2017, slatkom vinu od traminca uz desert od bele čokolade na sosu od vanile i sa nugatom i lešnicima.

Restoran radi svakog dana, osim ponedeljkom. Naša preporuka je odlazak nedeljom na sočnu jagnjetinu ili teletinu posluženu sa šufnudlama, a možda čak i rečni bujabez napravljen od smuđa i druge sveže dunavske ribe.

Foto: Instagram/fig.restaurant

Najnovije