Šta je alicin ili zašto je vredno uzimati beli luk u kapsulama

Beli luk je jedno od glavnih sredstava borbe protiv prehlade u tradicionalnoj medicini. I iako ponekad postoje vrlo kontroverzne prakse, koristi ove biljke su u više navrata dokazali istraživači širom sveta. Aktivna supstanca alicin odgovorna je za lekovitu moć belog luka. O njemu i njegovim koristima za telo govorimo u daljem tekstu.

Sam beli luk ne sadrži alicin. U njemu su prisutne dve supstance – alinin i enzim alicinaza. U trenutku kada sečemo, drobimo ili trljamo – jednom rečju, izložimo beli luk bilo kom segmentu mehaničkog „uništavanja“, ova jedinjenja počinju da deluju međusobno. Kao rezultat ovog procesa nastaje alicin. Upravo ta aktivna supstanca daje belom luku oštar miris i ljut ukus. Alicin se takođe nalazi u crnom luku, ali u mnogo manjim količinama. Međutim, pored svog specifičnog mirisa, alicin ima brojne zdravstvene koristi.

Onog trenutka kad dospe u telo, supstanca reaguje sa crvenim krvnim ćelijama, i kao rezultat ove reakcije nastaje niz hemijskih jedinjenja koja blagotvorno utiču na rad svih telesnih sistema: od kardiovaskularnog do nervnog. Alicin ima protivupalno i antibakterijsko delovanje, što ga čini odličnim pomoćnikom u borbi protiv virusa i jačanju imuniteta. Uništava patogene bakterije i aktivira prirodnu odbranu tela, što nas sprečava da oslabimo i razbolimo se. Pored imunostimulirajućih svojstava, alicin smanjuje opterećenje na srčani mišić i krvne sudove i ojačava ih. Pored toga, pomaže u kontroli holesterola u krvi, sprečava začepljenje i kalcifikaciju krvnih sudova i stvaranje plaka. Aktivna supstanca ima više nego pozitivno dejstvo na nervni sistem. Alicin podstiče stvaranje novih neuronskih veza, povećava koncentraciju i pažnju i, prema nedavnim istraživanjima, čak ima ulogu u prevenciji Alchajmerove bolesti. Iz tih razloga, vredi dodati beli luk u svoje salate i sendviče. Imajte na umu da se alicin skoro u potpunosti uništava termičkom obradom, tako da se može dodati vrućim jelima isključivo radi ukusa i arome.

A ako vam se ne sviđa specifičan ukus, ali ipak želite da dobijete porciju alicina – izaberite beli luk u kapsulama. Ovaj popularni dodatak odavno je stekao puno obožavalaca među ljubiteljima zdravog načina života, jer pomaže ojačanju imuniteta čak i onima koji apsolutno ne vole beli luk.  

 bazaar.ru

Najnovije