Šta ste pili za praznike?

Da li su vam poznata lekovita dejstva pića bogova?

Šta ste pili ovih dana? Sezona praznika još uvek nije prošla, a verujemo da se za vreme porodičnog ručka otvara boca vina. Ako uživate u najlepšem periodu okupljanja porodice i degustirate fina pića, verujemo da često čujete komentare poput: „Čaša vina posle jela čini čuda!“

Crno ili belo, mnogima je svejedno – a mi smo istraživali: Koje vino je zdravije?

Kažu da žene piju belo vino – blaže je i više prija njihovom senzibilitetu. Međutim, najbolji enolozi ističu da je crno vino zdravije. Crno vino se pravi od zrna grožđa koje u svojoj opni čuva dragocene minerale. Minerali iz opni i semenki su višestruko blagotvorni, a njihova moć se ogleda u regulisanju holesterola u krvi i snižavanju krvnog pritiska.

Zdravstvene blagodeti vina ogledaju se u tome što umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, umanjuje šansu za pojavu dijabetesa i sadrži niz minerala koji sprečavaju pojavu malignih ćelija.

Uz to, vino je odličan afrodizijak i izuzetan saborac u borbi protiv napetosti i stresa. Čaša crnog vina sadrži isti broj kalorija kao šaka badema, a ima veću količinu antioksidanasa od ceđene narandže.

Vino je piće bogova ljudi govore od davnina, a poznato je da je ranije svaka seoska kuća gajila svoje grožđe i služila domaće vino kao glavno piće.

Najbolje je piti ga posle obroka, a savetuje se umerena konzumacija koja podrazumeva meru do 2 čaše dnevno.

Čaša vina može biti lekovita za organizam, a vi se setite toga dok praznične dane provodite u ljubavi i miru.

Foto: pexels.com

Najnovije