
Kada dani postanu kraći, a večeri hladnije, ništa ne prija više od toplog i aromatičnog koktela koji greje i podiže raspoloženje. Od klasičnog mulled wine-a do omiljenog toddy-ja, donosimo pet recepata za koktele koje je zadovoljstvo pripremati i uživati u njima. Svaki od njih kombinuje pažljivo odabrane sastojke, toplinu i miris koji podsećaju na udobnost doma i trenutke opuštanja.
Priprema toplih koktela zahteva malo više truda nego kod hladnih, ali korak po korak vodič se itekako isplati kada u ruci držite nešto toplo, snažno i potpuno ukusno.
Spiced Apple Pie Cocktail

Kombinacija kuvanog jabukovog soka, viskija, toplih začina i šlaga čini ovaj koktel neodoljivim. Ime „Apple Pie Cocktail“ savršeno dočarava njegovu slatku i začinjenu prirodu.
Sastojci:
- 120 ml jabukovog soka
- 45 ml viskija
- 1 kašičica smeđeg šećera
- Prstohvat cimeta i muškatnog oraščića
- Šlag za dekoraciju
Priprema: Zagrejte jabukov sok sa začinima i šećerom. Dodajte viski i promešajte. Servirajte toplo sa šlagom na vrhu.
Hot Buttered Rum

Topao rum sa puterom i smeđim šećerom pruža savršenu harmoniju ukusa, dok topla voda omogućava da se svi sastojci lepo povežu. Idealan je za one koji vole bogate, kremaste i zagrevajuće koktele.
Sastojci:
- 60 ml tamnog ruma
- 1 kašičica smeđeg šećera
- 1 kašičica putera
- 120 ml tople vode
- Prstohvat cimeta i muškatnog oraščića
Priprema: U šolju stavite puter i šećer, dodajte rum i topli vodu. Mešajte dok se sastojci ne sjedine i pospite začinima po ukusu.
Dead Rabbit Irish Coffee

Ovaj klasik među toplim koktelima kombinuje intenzitet kafe i viskija sa bogatom, kremastom pavlakom. Servira se u čaši za irsku kafu i odmah privlači pogled, dok miris muškatnog oraščića najavljuje raskoš ukusa.
Sastojci:
- 30 ml Bushmills Original Irish Whiskey
- 100 ml sveže skuvane kafe
- 20 ml demerara sirupa
- 30 ml sveže umućene pavlake
- Prstohvat sveže rendane muškatne oraščića
Priprema: Sipajte whiskey, sirup i vruću kafu u čašu. Dodajte umućenu pavlaku i pospite muškatnim oraščićem.
Glogg (Mulled Wine Punch)

Ovaj topli vino-punč mami mirisima začina i voća, dok su glavni sastojci lako dostupni u kuhinji. Idealan je za uživanje u hladnim večerima, pružajući osećaj topline i domaće udobnosti.
Sastojci:
- 750 ml suvog crnog vina
- 750 ml port vina
- Kora jedne narandže
- 120 ml suvih grožđica
- 240 ml iseckanih badema
- 5 štapića cimeta
- 12 celih karanfilića
- 12 zrna kardamoma
- 12 crnih biberkornova
- 1 do 2 zvezdasta anisa
- 5 cm svežeg đumbira, isečenog na kolutove
- 480 ml rakije
- 240 ml šećera po ukusu
Priprema: Pomešajte vino, port, rakiju, začine, voće i šećer u velikom loncu. Zagrevajte na srednje niskoj temperaturi dok ne postane toplo, ali ne dozvolite da provri. Poslužite odmah.
Dirty Chai Toddy

Ovaj koktel spaja aromu začinjenog chai čaja sa bogatstvom espresso kafe i viskija, stvarajući piće koje greje i podiže energiju. Polu-kremast chai daje osnovu, dok espresso i bourbon donose intenzitet i karakter.
Sastojci:
- 120 ml chai čaja (pripremljen sa mlekom ili half-n-half)
- 30 ml bourbon viskija
- 30 ml sveže pripremljenog espresso-a
- 1 kašičica meda ili šećera po ukusu
- Prstohvat cimeta za dekoraciju
Priprema: Pripremite chai sa mlekom. Dodajte bourbon i espresso neposredno pre serviranja. Po želji zasladite i pospite cimetom.
Foto: Unsplash