Kafa sa ljutim biberom - zašto treba da probate ovo piće

Pomaže u gubitku kilograma i jačanju imuniteta.

Tradicija dodavanja bibera u kafu nastala je pre mnogo vekova, kada su arapski trgovci smislili kako pržiti zrna kafe sa biberom kako bi duže sačuvali ukus i aromu. Kasnije se ispostavilo da biber, pored toga što „čuva“ ukus kafe, može doneti i velike koristi za telo. Zašto vredi probati ovo neobično piće, reći ćemo vam u nastavku.

Zašto je kafa sa biberom korisna?

Osnažujuća svojstva kofeina poboljšavaju se nekoliko puta dodavanjem bibera: poboljšava cirkulaciju krvi, obezbeđuje oksigenaciju mozga i poboljšava koncentraciju. Pored toga, tandem kofeina i bibera aktivira kratkoročnu memoriju, olakšavajući pamćenje velike količine informacija.

I kafa i biber su bogati izvori antioksidanata. Oni štite telo od oštećenja slobodnim radikalima, zaustavljaju upalne procese u telu, usporavaju starenje, sprečavaju stvaranje bora, poboljšavaju stanje kože i štite je od štetnih efekata ultraljubičastog zračenja.

Kombinacija kafe i bibera podstiče proizvodnju hormona "sreće" serotonina poput čokolade, dok sadrži minimalnu količinu kalorija.

Pored bibera kafi se može dodati aleva paprika i crveni čili. Stručnjaci ne preporučuju pijenje takve kafe ljudima koji pate od gastrointestinalnih bolesti.

Kako pripremiti kafu sa biberom?

Potrebno vam je:

  • 4 kašičice mlevene kafe
  • Pola kašičice mlevenog bibera (crveni ili crni)
  • cimet, karanfilić, muskatni oraščić po ukusu

Pomešajte sve suve sastojke, prelijte sa 0,5 ml vode i kuvajte dok se ne pojavi pena.

Sipajte u šolje i uživajte u bogatom ukusu!

harpersbazaar.ru

Pročitajte još

Pročitaj još