Koronavirus: znakovi da patite od anksioznosti nakon karantina

Ako vam se povratak u život nakon karantina čini nelagodnim, niste sami. Evo nekoliko stručnih saveta kako se izboriti sa anksioznošću posle karantina.

Kako ograničenja počinju da se smanjuju širom zemlje, život se polako vraća u normalu. Ali, za neke od nas, opuštanje mera stvara sasvim novi svet zabrinutosti. Bez ranih jutarnjih prevoza, posla i školskih obaveza, ogroman broj ljudi imao je više vremena za odmor i navikli su se na sporiji ritam života tokom poslednjih nekoliko meseci. Ako povratak u život nakon karantina Covid-19 učini da se osećate nelagodno, niste sami. Pitali smo stručnjake da nam pojasne uzroke koji stoje iza anksioznosti i podele sa nama nekoliko saveta i tehnika koji će vam pomoći da lakše prebrodite ovaj period. 

Znakovi anksioznosti nakon karantina:

  • osećaj zabrinutosti ili stresa zbog budućnosti
  • poteškoće sa spavanjem
  • osećate se umorno, razdražljivo ili imate problema sa koncentracijom
  • aritmije
  • grčevi u stomaku
  • nedostatak daha ili brzo disanje
  • znojenje

Drugi znakovi anksioznosti uključuju prekomerno razmišljanje, suzdržavanje od stvari koje obično činite zbog pojačanih strahova, glavobolje, stomačni bolovi i mučnine.

Znak upozorenja koji će vam nagovestiti da imate poteškoće sa anksioznošću je da su vaše misli ili ponašanja postali prenaglašeni – na primer, loše raspoloženje traje duže ili ste razdražljivi i nemate strpljenja.

Kako se nositi sa anksioznošću nakon karantina:

Postavite dnevne ciljeve

Ako vam je teško da se koncentrišete, postavite sebi male ciljeve, kao što su kuvanje lepog obroka ili gledanje filma. Ovo su samo mali zadaci koji će probuditi u vama osećaj zadovoljstva ili uživanja.

Vežbajte prihvatanje

Trenutno postoji mnogo toga što je izvan naše kontrole, a to može biti teško prihvatljivo; vežbe prihvatanja i saosećanja mogu vam pomoći da se oslobodite stresova koje ne možete da kontrolišete i oslobodite energiju i prostor u vašem umu.

Budite prisutni

Vežbajte da uvek budete u sadašnjem trenutku. Kakvo zadovoljstvo možete da iskoristite iz trenutne situacije? Početak dana kratkom meditacijom može vam biti od koristi kako biste shvatili u kakvom se emocionalnom stanju nalazite.

Upravljajte vestima

Ako ono što čitate ili slušate čini da se osećate preopterećenim, isključite se i fokusirajte na nešto drugo. Pazite na izvor svojih informacija; Twitter i prosleđene poruke na društvenim mrežama često su pogrešne i netačne, što može dodatno podstaći zabrinutost. Pokušajte se umesto toga držati uglednih, pouzdanih izvora vesti.

Dodajte vežbe u svoju svakodnevnu rutinu

Možete se čak odlučiti i samo na kratku šetnju, koja će vam omogućiti da promenite svoje okruženje i udahnete svež vazduh. Pozovite prijateljicu ili prošetajte svog psa, ukoliko niste raspoloženi da krenete sami.

harpersbazaar.com

Najnovije