Harper's Bazaar Srbija

Jennifer Aniston odbacila je prijatelje zbog njihovog odbijanja da se vakcinišu, da li biste i vi?

Koliko je prijateljstvo čvrsto ako se odbaci zbog različitih uverenja (o medicini)?

U proteklih 18. meseci svi smo i više nego rezignirani covid pravilima, ali i kršenjem istih. Bilo da smo među onima koji su predmet osude ili osuđuju, pandemija je izazvala svađe među najbližim prijateljima. U nekim slučajevima u potpunosti ih je i razdvojila.

Činjenica je da smo sada poprilično bezbrižni kada je covid u pitanju ili su barem ograničenja znatno smanjena, te stičemo utisak da je to minsko polje iza nas. Nažalost, sada postoji još jedno pitanje povezano s pandemijom koje se uvuklo među prijatelje i izaziva dodatnu napetost – vakcine. Da li ste za ili protiv?

Jennifer Aniston nedavno je objavila da trenutno izbegava svakoga ko nije vakcinisan i spremna je da zbog toga izgubi prijatelje. Verovatno smo svi imali bar jedan neprijatan razgovor o našoj drugoj dozi, kada nam je sinulo da osoba sa kojom razgovaramo nije dobila ni prvu – i ne planira to da uradi (i obrnuto). Slično osećaju kada društvo prepričava scene iz ludog provoda, ostavljajući pojedinca, koji je propustio zabavu, da se oseća izdvojeno i posramljeno.

Upravo zbog toga, sa temom vakcina, birajte drugačiji pristup. Svi ćemo se složiti u jednom, covid nas je naučio stpljenju i povezanosti sa najbližima, te bismo mogli više da slušamo. Iako je možda besmisleno voditi polemike o prednostima i manama vakcina, uvek postoji razlog da poslušate mišljenja i stavove bliskih ljudi, barem jer ih volite i poštujete.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Strašno je frustrirajuće razmišljati i komentarisati o mikročipovima Bill Gatesa, snazi imuniteta stada, verovatnoći stvaranja krvnih ugrušaka… Za mnoge vakcina predstavlja bezbednosti, što pretvara one koji je odbijaju u buntovnike bez razloga. Zajedničko nam je što smo svi uplašeni – možda se vi plašite virusa, dok se vaš prijatelj plaši efekata vakcine. Kada se s nekim ne slažemo, skloni smo da zaboravimo na sve naše sličnosti, kao i razloge zašto tu osobu volimo.

Kako ne bi odbacili prijateljstvo zbog ove pomalo kontroverzne teme, donosimo vam dva izbora. Prvi je da razgovarate i slušate, aktivno slušate. Nemojte samo da zadržavate dah, dok drugi pričaju, pre nego što izgovorite svoju poentu.  Saslušajte svog sagovornika i uvažite njegove stavove – možda ćete ga bolje razumeti i osećati se manje frustrirano zbog neslaganja. Ovde se ne radi o pobedi. Postoji mnogo razloga zbog kojih neki imaju ili nemaju poverenja u nauku – i to je obično vrlo lično, bilo da se radi o veri ili iskustvu kada ih je sistem izneverio. Što smo više napadnuti ili napadamo nekoga, sve više dolazimo u osećaj srama – retko produktivnu emociju.

Druga opcija je da je pustite (što neće svima doći prirodno). Možda nakon godinu dana koje smo proveli zatvoreni u svoja četiri zida, nemamo energije za odmeren razgovor – i to je sasvim uredu, ali nema smisla ni da se uvlačite u rasprave sa nekim do koga vam je stalo. Niko od vas neće postići željene rezultate, a umesto toga na duši će vam ostati ledeni breg veličine Titanika. Nagovaranje nekoga da usvoji drugačije gledište od svog, jednostavno ne funkcioniše. Empatija je ono što je svima danas potrebno, ali je i najteže primeniti.

Foto: Profimedia, Instagram

Pripremila: T. Mišović

Najnovije