Harper's Bazaar Srbija

Ne možete da zaspite? Postoji razlog i imamo 8 saveta za vas

Nikada nije kasno za promenu!

Pre COVID-19 saveti za bolji san bili su jednostavni: ograničite elektronske uređaje pre spavanja i opustite se uz organski čaj od kamilice. Od trenutka kada je pandemija počela da postaje stvarnost, nivo stresa se povećavao i na kraju je svima trebalo nešto jače da dostigne željeni savršeni noćni san. Većina ljudi koji rade od kuće, teško razlikuju gde se zaustavlja radno mesto i gde počinje njihova privatnost. Ako ne možete da napravite jasne granice i dalje ćete razmišljati o poslu kada je vreme za odmor.

Ne radite u krevetu

Vaše okruženje utiče na oko 25% kvaliteta vašeg sna. Ovo objašnjava zašto, kada je linija između kancelarije i spavaće sobe nejasna, mnogi imaju  nedovoljno sna. Morate postaviti čvrste granice i od spavaće sobe napraviti mesto za meditaciju, spavanje, opuštanje i seks. Umesto da započnete radni dan ispod jorgana, namestite krevet čim ustanete, popijte šolju kafe, a tek onda se posvetite poslu u drugoj prostoriji.

Ograničite kafu i alkohol

Tajna boljeg sna je ograničavanje određenih supstanci. Ako pijete kafu posle 14 sati, polovina kofeina ostaje u vašem sistemu do 22 sata. Takođe, ako pijete noću alkohol, opšte je poznato da alkohol uklanja duboke faze sna. Ograničite se na dva pića, zaustavljajući se dva sata pre spavanja i kombinujte svako piće sa čašom vode.

Pridržavajte se pravila 20/20/20

Podelite vreme pre spavanja na tri 20-minutna dela. Odvojite prvih 20 minuta da se pripremite za sutra, kao što je odgovor na taj poslednji e-mail ili odabir odeće koju ćete nositi. Drugih 20 minuta iskoristite za noćnu rutinu lepote. Zatim odvojite poslednjih 20 minuta da se opustite ili meditirate. Opuštanje pre spavanja smanjuje puls i prebacuje telo iz aktivnog u spokojno.

Uključite smeđe tonove

Neusaglašeni zvuci poput glasnog televizora sa hrkanjem mogu postati potpuno uznemirujući za vaš san. Neposredno pre spavanja, u svoju rutinu uvrstite drugačiji predlog zvuka koji emituje smeđu buku. Smatra se da zvukovi niske frekvencije, poput reke koja teče, promovišu san u poređenju sa belim šumom i pokazalo se da pomažu u opuštanju uma. Jednolični zvuci uvek su bili povezani sa sigurnošću.

Neka temperatura bude niska

Sprečavanje pregrevanja je od vitalnog značaja za dobar san. Pamučne tkanine mogu pomoći u tome, jer pomažu u održavanju telesne temperature. Ako se i dalje znojite dok spavate, prirodni materijali upijaju vlagu i tako da će vam biti prijatnije cele noći.

Pustite svetlo

Iako vam roletne mogu pomoći da bolje spavate noću, nažalost ujutro blokiraju neophodnu jutarnju sunčevu svetlost. Šta signalizira i „govori“ vašem mozgu da je vreme za buđenje? Poznato je da se ciklus melatonina menja svetlošću i zato ga morate ojačati. Pokušajte da investirate u svilenu masku za spavanje.

Ne pokušavajte da nadoknadite san

Istina je da izgubljene sate odmora ne možete nadoknaditi. Prema stručnjacima, sedam i po sati sna je magični broj i kada premašite devet, tada vam cirkadijalni ritam izlazi iz reda. Međutim, ne pokušavajte da nadoknadite sate izgubljene u nedelju dugim dremkama tokom dana. Umesto toga, popijte šolju kafe, a zatim pokušajte da odspavate samo 20 minuta. Probudićete se opušteniji nego ikad.

Recite „zbogom“ odlaganju alarma

Lagan, isprekidan san neće vam omogućiti da se osećate opušteno. U stvari, to ima upravo suprotan efekat. Bolje podesite budilnik u realnom vremenu i prisilite se da ustanete iz kreveta. Ako vam se ovo čini teškim, sve što morate da uradite je da mobilni telefon stavite daleko od kreveta da biste se prisilili da ustanete.

Najnovije