Portonovi
Lifestyle / Lifestyle

Zašto žene i dalje zarađuju manje

Razlika u platama je stvarna. Ne dozvolite da vas iko ubeđuje u suprotno!

24. marta 2021. godine u Sjedinjenim Državama je Dan jednakih plata, označavajući do kada će u 2021. godini žena morati da radi da bi zaradila onoliko koliko je muškarac zaradio 2020.godine. Iako se plaćanje ljudi čini nekontroverznim, podaci o razlikama u platama podležu pogrešnom tumačenju od strane onih koji dovode u pitanje postojanje razlike.

Ako vodite smislene razgovore o razlici u platama među polovima i istražujete strategije za njihovo smanjivanje, trebalo bi da svi gledaju iste podatke i da razumeju šta oni predstavljaju. U nastavku prilažemo informacije koje bi mogle biti korisne u odgovoru na obmanjujuće tvrdnje o razlikama u platama među polovima.

Koristićemo brojeve iz PayScale-ovog izveštaja o razlikama u platama među polovima za 2020. godinu. PayScale je kompanija koja široko prati podatke o platama kako bi pružila informacije o isplatama  pojedincima i preduzećima, a ovaj izveštaj analizirao je podatke prikupljene od skoro 1,6 miliona ljudi. Otkriveno je da žene zarađuju samo 0,81 dolara u odnosu na dolar koji muškarac zaradi. Želimo da napomenemo da su u ovom izveštaju korišćeni podaci pre pandemije, a pandemija je nesrazmerno uticala na žene, pa je verovatno da su trenutni brojevi još nepovoljniji za žene.

Evo nekoliko predloga za rešavanje pitanja razlike u platama u razgovoru sa skepticima:

Ako neko kaže „Taj broj je previše uopšten da bi išta značio…“

Broj od 0,81 dolara odnosi se na nekontrolisani jaz u platama među polovima. Poredi zarade žena i muškaraca u različitim industrijama. To je uopšten broj, ali je važan. Prema Centru za američki napredak, nezavisnom nestranačkom institutu, „izračunavanje na ovaj način omogućava stručnjacima da zapaze mnoštvo faktora koji dovode do razlike u platama među polovima”.

Drugim rečima, omogućava nam da sagledamo širu sliku i prepoznamo sveukupne izazove sa kojima se žene i dalje suočavaju na radnom mestu.

Ako neko kaže „Realni jaz u platama je mnogo manji…”

Misle na kontrolisani jaz u platama među polovima, koji kontroliše razlike u nazivima radnih mesta, radnom iskustvu, industriji, lokaciji i drugim faktorima. Kontrolisana razlika u platama polova upoređuje šta su muškarci i žene koji rade na sličnim poslovima.

Ako neko kaže, „To je u osnovi jednaka plata…“

Pogrešno. Izveštaji pokazuju da tokom 40-godišnje karijere taj jaz od dva centa iznosi do 80.000 dolara izgubljene zarade. Budući da žene imaju nižu životnu zaradu, primaju manje socijalno osiguranje i penzije. U pogledu ukupnog penzionog dohotka, žene imaju samo 70% onoga što imaju muškarci.

Ako neko kaže da razlika u platama ne može biti stvarna, jer „Žene premašuju muškarce u visokom obrazovanju…“

Veći broj žena ima visoko obrazovanje u odnosu na muškarce, ali žene takođe imaju skoro dve trećine nepodmirenog studentskog duga u Sjedinjenim Državama, a zbog razlike u platama među polovima, žene teže vraćaju kredite.

Ako neko kaže: „Žene zarađuju manje jer ne traže povišice…“

Ovo je netačno. PayScale je takođe sproveo istraživanje o iskustvima radnika sa traženjem povišice. Otkrili su da su muškarci i žene verovatno podjednako tražili povišicu od svog trenutnog poslodavca, ali beli muškarci su imali mnogo veću verovatnoću da će povišicu dobiti, za razliku od crnaca.

Ako neko kaže: „Ako žena zaradi manje novca, to je zbog njenih ličnih izbora…“

Podaci pokazuju drugačije. Na primer, istraživanje 2020. godine među muškarcima i ženama koji rade u industriji zdravstvene tehnologije bavilo se pitanjem šta sprečava žene da dođu do višeg rukovodstva. Iako su i muškarci i žene priznali da je rodna pristrasnost deo problema, muškarci su verovali da je najveća prepreka ženama želja za ravnotežom između poslovnog i privatnog života. Žene su rekle da je najznačajnija prepreka njihovo isključivanje iz mreža komunikacije i uticaja. Kada muškarci pretpostave da žene nisu zainteresovane za određene projekte ili uloge, žene propuštaju mogućnosti da napreduju.

Na Dan jednakih plata ili bilo koji drugi dan u godini, ako čujete da neko pokušava objasniti razliku u platama među polovima rekavši: „Gde ja radim, nema razlike u platama“ ili „Moja kompanija ima ženu potpredsednicu“, možda biste želeli da ih prosvetlite, a ako su vam potrebne neke činjenice da biste dali argumente, slobodno podelite link do ovog članka.

Pročitajte još