Da li je budućnost svetlija u rukama žena?

Novi model ulaganja koji nudi finansijsku podršku preduzetnicama čije ideje pomažu unapređenju života široj populaciji ima za cilj da ubrza društveni napredak kombinacijom kreativnog razmišljanja i radikalne velikodušnosti.

Vicki Saunders provela je decenije radeći kao preduzetnica i izvršni direktor, rukovodeći različite projekte širom Evrope, SAD-a i rodne Kanade, pre nego što je odlučila da se usredsredi na širu sliku: promenu načina na koji poslujemo u 21. veku.

- U više navrata sam bila svedok pristrasnosti koja postoji u našim strukturama, a koja se odnosi na ustaljeni stav o tome kako lider treba da izgleda, što svakako nije bilo poput mene,- kaže ona.

Trenutno žene čine polovinu svetske populacije, ali dobijaju manje od tri procenta ukupnog kapitala koji investitori ulažu u nove i obećavajuće poslove, a brojke su još gore za žene druge boje kože. Pitala sam se, dakle, kako bih mogla da dizajniram novi eko-sistem koji svima ide u korist? -

Njeno rešenje je SheEO, međunarodna organizacija, osnovana 2015. godine, koja se vodi novim modelom finansiranja startup poslova koje vode žene i nebinarni pojedinci s ciljem ubrzanja društvenog napretka.

Preduzetnice koje rade na onome što Saunders naziva svetskom listom obaveza, poduhvati dizajnirani da se bave kritičnim pitanjima povezanim sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija, mogu da konkurišu za petogodišnje zajmove sa 0% kamate koje pružaju članovi zajednice SheEO.

Spomenuti članovi doniraju redovan mesečni iznos za priliku da glasaju i podrže preduzeća koja ih najviše inspirišu. U pitanju je model koji je ujedno i progresivni oblik filantropije i put u stvaranje lojalne zajednice, kolektivno fokusirane na stvaranje novih i održivih poslova.

via GIPHY

- Kao žene, mi smo orijentisane na odnose, a ne na transakcije -, objašnjava Saunders, ističući da je zastupljenost žena u industriji masovnog finansiranja daleko veća nego u rizičnom kapitalu. - Težimo da svoj novac raspodelimo na više različitih investicija, u nadi da će ovakav model poslovanja privući više pažnje nego superrizična ulaganja zasnovana na kockanju. -

Do danas, organizacija SheEO podržala je više od sedamdeset novih preduzeća u pet različitih zemalja, a svoje planove je prezentovala u Velikoj Britaniji u septembru, mesec dana nakon što je Saunders imenovana za jednu od UBS-ovih globalnih vizionara.

Veliki deo uspeha organizacije leži u njenoj spremnosti da podržava žene koje imaju perspektivne ideje, ali se ne poklapaju sa preduzetničkim stereotipom.

- Uslovljeni smo da mislimo da je vođa mladi belac, muškarac koji je napustio školu-, kaže Vicki.

- Skoro 90% investicionih partnera u SAD su muškarci i oni u suštini traže mlađu verziju sebe.-

- Ipak, kreativnost dolazi obmotana brojem slojeva i može postojati u obliku sirovog potencijala, a ne u potpunosti formiranog paketa.

- Uporno se insistira na narativu da morate biti oličenje superžene koja zna sve odgovore i sve može sama, kako biste uspeli, ali u SheEO radije podstičemo preduzetnice da se usredsrede na ono što ih zaista motiviše. Za sve u čemu nisu toliko dobre, možemo im pomoći da pronađu ljude sa veštinama koje im nedostaju-, objašnjava ona.

Ceo tekst možete pročitati u junskom štampanom izdanju časopisa Harper's Bazaar

( Autor: Frances Hedges/ Foto: Unsplash)

Pročitajte još

Pročitaj još