Postoji 5 vrsta iscrpljenosti - otkrijte šta vam one poručuju

Razumevanje razloga zbog kojih ste umorni može vam pomoći da se najzad osećate bolje i odmornije.

U poslednje vreme sam toliko puta čula od osoba u svom okruženuju da su umorne da ne mogu da zaključim ništa drugo do - kolektivno bolujemo od hroničnog umora! Ipak, savremeno doba donosi malo preciznije objašnjenje toga šta se sa nama zaista dešava, a to je - burnout ("osećaj energetske iscrpljenosti" ili "smanjene profesionalne efikasnosti") koji je proglašen najvećim fenomenom 2019. godine. No, jasno nam je da je ovo stanje postalo još alarmantnije tokom 2020. godine kada smo prvi put bili u obavezi da radimo od kuće.

Iako uvek izgovaramo samo "da smo umorni", bez preteranog udubljivanja u to šta nam tačno nedostaje, važno je znati da postoji čak pet vrsta iscrpljenosti, a njihovo razumevanje nam može pomoći da se zapravo osećamo bolje i da najzad budemo odmorniji i energičniji.

Fizička iscrpljenost - najlakše ju je identifikovati, a manifestuje se kroz tromost i nedostatak snage koji nastaju usled lošeg spavanja ili prevelikog naprezanja.

Psihička iscrpljenost - prepoznaćete je po želji da se isključite ili nemogućnosti da se fokusirate.

Emotivna iscrpljenost - manifestuje se kroz razdražljivost, depresivne epizode ili pak stanje u kom ste konstantno na ivici suza; nastaje mahom zbog problema u vezi ili kod kuće.

Iscrpljenost usled "pogrešnih" vrednosti - "tihi ubica" odnosno vid burnout-a koji čini da se osećate neadekvatno i kao da se nalazite na pogrešnom mestu koje nije u skladu sa onim u šta verujete; osećate se ravnodušno ili kao da morate da potiskujete ono što zaista jeste da biste uradili ono što se od vas očekuje.

Iscrpljenost usled nepostojanja smisla - slična je prethodno navedenom, ali se manifestuje kroz opšte nezadovoljstvo zbog toga što vam, uprkos svemu, nešto i dalje nedostaje.

No, da li je ovakvo objašnjenje umora i iscrpljenosti relevantno? Može biti, jer je izuzetno važno da prepoznamo tačan uzrok zbog kog nam se dešavaju određena stanja. Prosto, kada znamo protiv čega se "borimo", znaćemo i kako da se "borimo", odnosno, šta je to što treba promeniti u svojoj rutini, pa i u svom životu. Jer, sve čime ste nezadovoljni treba da postane vaš cilj kom ćete težiti. 

Svakako, jedno možemo sa sigurnošću da kažemo - iscrpljenost i umor se javljaju kada pređemo granicu, svoje snage, svojih sposobnosti, svojih osećanja. Takođe, pokazalo se da mentalna iscrpljenost utiče samo na kognitivne sposobnosti, ne i na fizičke, kako se ranije verovalo. 

Neki psiholozi pak govore da nije toliko važno koje vrste iscrpljenosti postoje, koliko je važno koji su njihovi uzroci i okidači. Ono što je sigurno jeste da umor utiče na naš mozak, na nervni sistem, na sposobnost rasuđivanja i reagovanja, što sve zajedno doprinosi našoj iskrivljenoj slici o svetu, dešavanjima i nama samima, što pojačava osećaj umora. Dakle, u pitanju je kružni proces koji je potrebno preseći. 

Na kraju, ukoliko vam podela na pet vrsta iscrpljenosti i dalje ne pomaže da identifikujete zašto se osećate tako kako se osećate, pokušajte sa zabavnim psihološkim pitanjima koja vam zapravo mogu pomoći:

  • Kada biste imali čarobni štapić i mogli da promenite bilo šta u svom životu - šta bi to bilo? Razmislite o tome zašto ste odabrali baš ovu oblast života.
  • Zamislite svoju budućnost u kojoj živite svoj savršeni život - kako bi to izgledalo?

Kada problemu pristupite na ovaj način, uzrok vaše iscrpljenosti može postati mnogo jasniji, što znači da ćete lakše moći da pomognete sebi i zadovoljite sve svoje stvarne potrebe.

Foto: Unsplash

Priredila: Ivana Tomić

Pročitajte još

Pročitaj još

Nedeljni horoskop za period od 04. do 11. jula

Šta nam donosi još jedna vrela nedelja pred nama pročitajte u nastavku...

Vikend horoskop od 01. do 04. jula

Šta su vam zvezde zapisale za vikend pred nama pročitajte u nastavku...

STRELAC astro za leto 2022.

LJUBAV: Proleće je za vas počelo obećavajuće, ako ste slobodni neko ko je vredan vaše pažnje pojavio se na radaru. Ukoliko niste sigurni kako da priđete ovoj osobi, pustite da vreme učini svoje, a tokom jula krenite u akciju, jer će vas zvezde podržati u svemu što naumite na emotivnom planu, ista situacija nastavlja se i u avgustu. Ukoliko ste zauzeti i nameravate da pravite planove za budućnost, zahvaljujući Jupiteru u Ovnu koji koji je počeo da pravi trigon sa vašim natalnim Suncem još sredinom maja, stvari su počele da se stabilizuju, a planovi za budućnsot se polako nižu, pogotovo tokom jula i avgusta. Ovo će biti dva odlična meseca za utvrđivanje mogućeg datuma venčanja, zvaničnu veridbu, početak zajedničkog života ili preseljenje u novi dom. Najkomplikovaniji period za održavanje veze biće onaj koji se odnosi na sam kraj leta i mesec septembar kada je Venera u tranzitu u Devici, ali će ovaj tranzit osetiti samo parovi u ozbiljnoj krizi. POSAO: Posmatrajući novi tranzit Jupitera koji je ovog proleća ušao u Ovna nakon otprilike 12 godina, konačno je došlo do prosperiteta zahvaljujući kojem budućnost konačno posmatrate sa mnogo više entuzijazma, koje u vama budu poverenje da se sreća naposletku ipak smeši onima koji to zaista zaslužuju, a ako je neko zalsužio sreću to ste onda vi. Za vas leto nije vreme žetve, već period kada se seje. Ovo je vreme kada bi trebalo da se udare temelji nekim velikim projektima, da se otpočne sa realizacijom ideja koje dokraja godine imaju pun potencijal da se ostvare. Dakle, leto će biti fundamentalno po pitanju karijere, te je savet zvezda da se ne opuštate previše, da ne uzimate veliki broj dana godišnjeg odmora, već da naporno radite ne biste li postigli ciljeve. Sa početkom proleća mnogi od vas su gotovo sigurno osetili snažnu želju da promene posao, oblast u kojoj rade ili čak grad u kome žive. Morate dati oduška ovoj primarnoj potrebi za promenom i kretanjem, već raditi polako i dosledno na ostavrenju cilja koji će se realizovati krajem godine.

Pod sjajem zvezda u Porto Montenegru održana ekskluzivna Omega days večera

Uz pomno odabrane VIP zvanice u luksuznom ambijentu, predstavljeni novi modeli još jedne spektakularne OMEGA kolekcije.

RAK astro za leto 2022.

Šta su vam zvezde zapisale za dugo toplo leto, otkrijte u nastavku..

LAV astro za leto 2022.

Šta su vam zvezde zapisale za dugo toplo leto, otkrijte u nastavku..